Русия няма пари за оборудване на армията, чака финансова помощ от Китай?

"Западът трябва да бъде много внимателен, за да не бъдат заобиколени санкциите", посочва Сергей Гуриев

11.10.2022 | 11:00 Редактор: Ваня Кузманова
Русия няма пари за оборудване на армията, чака финансова помощ от Китай?

Руският президент Владимир Путин е поставил икономиката в "безпрецедентно лошо положение": това е заключението на известния руски икономист Сергей Гуриев, бивш главен икономист на източноевропейската банка за развитие ЕБВР. "Въпреки високите цени на петрола страната е в рецесия", казва той в материал на германския Handelsblatt. 

Войната и западните санкции вкараха Русия в дълбока криза, обяснява настоящият ректор на елитния университет Sciences Po в Париж. Вместо очаквания в началото на годината икономически растеж от три процента, брутният вътрешен продукт (БВП) вероятно ще спадне с шест процента. Гуриев предвижда "огромен спад в руската икономика".

През март, веднага след въвеждането на санкциите след руската инвазия в Украйна, в Русия настъпи "пълна паника". Централната банка на Москва обаче успя да предприеме решителни стъпки за противодействие на ситуацията. По онова време руската икономика успя да се възстанови донякъде главно поради факта, че само САЩ, но не и ЕС, бяха наложили строги санкции срещу закупуването на руски енергийни източници.

Но тъй като европейското петролно ембарго и забраната за закупуване на руски петролни продукти като дизел и бензин тепърва предстоят, основният източник на доходи на Русия ще бъде силно свит в бъдеще, казва Гуриев.

Западът трябва да бъде много внимателен, за да не бъдат заобиколени санкциите: Ако санкционираните стоки достигнат до Русия през Турция или Китай, на страните износителки трябва да бъдат наложени строги наказателни мерки, изисква Гуриев.

Според Гуриев санкциите се отразяват и на оборудването на руската армия. Тъй като руската промишленост вече не може да се снабдява с необходимите високотехнологични компоненти, Русия вече не може да произвежда модерни оръжия. 

За да запълни дупките, Русия се нуждае спешно от китайски пари: руското министерство на финансите планира да пусне на пазара държавни облигации, деноминирани в юани. Това включва привличане на средства именно от китайски инвеститори. 

Повече по темата четете в Investor.bg 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК