Зеленски видя опит за заличаване на Украйна след най-интензивния удар по Киев

Доц. Даниел Бенатов с разказ от първо лице пред Bulgaria ON AIR

10.10.2022 | 13:50 Редактор: Искра Ангелова

За пръв път от месеци се стигна до руски удари в украинската столица Киев. Съобщава се за най-малко 13 жертви и десетки ранени. Ракетни атаки има и в Лвов, Тернопол и Житомир в западната част на Украйна и в Днепър в централна Украйна.

От началото на войната Киев е бил на няколко пъти под руски ракетен обстрел. Днешният, първи от месеци насам, е най-интензивният досега. Поразени са пешеходен мост и десетки културни забележителности.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи за десетки ракетни удари по градове в цяла Украйна и обвини Русия, че се опитва да заличи страната му "от лицето на Земята".

"Утрото е трудно. Имаме си работа с терористи. Десетки ракети, ирански "Шахиди". Останете в убежищата днес. Спазвайте правилата за безопасност. И винаги помнете - Украйна я имаше и преди да се появи този враг, Украйна ще я има и след него", заяви украинският президент.

Ракетите будят българина доц. Даниел Бенатов. "Сега се намирам в убежище в Киев, в центъра на града. Събудих се от три експлозии и веднага отворих интернет и потърсих моите приятели от центъра", сподели той Бенатов.

И допълни, че има разрушения в центъра на града. "При паметници - на първия президент на Украйна, също има разрушения. Разрушени са културни обекти - университет, филхармония", каза още доц. Даниел Бенатов.

По думите му гражданите на Киев до момента са останали в периферията на конфликта, докато в останалите райони на юг и на изток обстрелите са се превърнали в трагично ежедневие.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 1 година
Българските политици не трябва да пречат на българските фирми да продават оръжие на страни от Европейския съюз. Или искат българският оръжеен бизнес да фалира, което ще бъде удар по отбраната на България. И също загуби за българската икономика. Българските политици въобще интересуват ли се от българската икономика ??? Сигнализирай за неуместен коментар