България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Руснаците стрелят всяка нощ и всеки ден": Как се живее, когато около теб падат ракети?

Доц. Бенатов: Това е голям театър за вътрешната руска аудитория

11.10.2022 | 09:04 Редактор: Тодор Петров

Доц. Даниел Бенатов, който живее и работи в Киев, разказа пред Bulgaria ON AIR как е преминала нощта в украинската столица.

"Премина добре, но преди 5 минути зазвучаха сирените за тревога. Всичко изглеждаше спокойно, хората отиват на работа. Метрото се използва като укритие, когато звучат сирените. Аз не се страхувам", сподели той в ефира на "България сутрин".

Доц. Бенатов си е вкъщи, когато вчера започва ракетният обстрел в Киев. Усетил е взривовете и първоначално си е помислил, че украинските сапьори взривяват боеприпаси. Негови приятели са го информирали, че в центъра са паднали ракети. А в една от ударените сгради се намира български научен център.

"Стрелят всяка нощ и всеки ден, правят същото като в Мариупол. Вчера обстреляха в центъра Дома на учителя, който много прилича на нашия парламент. Сградата е била парламент преди 100 години. Втората ракета удари паметник на Тарас Шевченко, третата уцели огледален мост в близост до паметника на Св. Владимир. Тези обстрели бяха заплаха срещу украинския народ. Загинали са 11 души, но това е голям театър за вътрешната руска аудитория", каза доц. Бенатов.

Повечето украински експерти смятат, че експлозията на моста в Крим е извършена от Русия като провокация, стана ясно още от думите му.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК