Изчерпва ли военната помощ за Украйна оръжейните запаси на НАТО?

В Европа много компании ще трябва да инвестират отново в производствените линии

10.10.2022 | 22:40 Редактор: Петя Кръстева
Изчерпва ли военната помощ за Украйна оръжейните запаси на НАТО?

Държави от НАТО са призовали военни компании да увеличат производството си, за да бъдат попълнени запасите след изпращането на оръжия към Украйна, пише Bloomberg, позовавайки се на свои източници. Войната в Украйна навлезе в своя осми месец и много от страните, които изпращат военна помощ за страната, вече поизчерпват своите резерви от оръжия и боеприпаси, посочва още агенцията.

Страните от НАТО от бившия социалистически лагер пък предоставиха на Киев въоръжение от съветско време и сега се нуждаят от ново, модерно въоръжение.  А Алиансът трябва да укрепи Източния фланг.

Компаниите от военно-отбранителния комплекс в САЩ и Европа вече отчитат растящо търсене на противотанкови оръжия, противовъздушна отбрана и друго оборудване. Ще им бъде трудно бързо да разширят производството след десетилетия на ограничени поръчки и може да отнеме години преди да успеят да отговорят на увеличеното търсене. В Европа много компании ще трябва да инвестират отново в производствените линии, след като разходите за отбрана намаляха след края на Студената война.

Едва след анексирането на Крим от Русия Европа започна отново да харчи за отбрана, посочва още Bloomberg.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook  ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
отново губещи
преди 1 година
Другите бивши соц. държави ще инвестират в западно оръжие, а ние защото изнасяме за Украйна , за нас остава оръжието от СССР. Поради това, че сме троянският кон на путин в ЕС, винаги ще сме на губещата страна. Словакие си даде старите самолети и получи нови, американски---ние с "умните генеерали" които ни ръководят---си оставаме с оръжие от миналите епохи. Но сами сме си демокрацията не означава само свободно движение на стоки ,услуги и хора, а изисква и помощ и усилия да се съхрани. Сигнализирай за неуместен коментар