Възмездие за Кримския мост или планирана атака: Как се стигна до ударите в Украйна?

Според Лукашенко НАТО и някои европейски страни готвят ядрен удар срещу Беларус

10.10.2022 | 18:51 Редактор: Петя Кръстева

Президентът на Русия Владимир Путин обяви, че последните атаки на територията на Украйна са начинът, по който Русия отвръща на взривяването на Кримския мост. 

По думите на руския държавен глава посегателството на моста е терористичен акт, насочен към разрушаването на критично важна за Русия гражданска инфраструктура, а зад него стоят украинските служби. 

"Отговорът от страна на Русия ще бъде жесток", категоричен бе той. 

Тази сутрин по предложение на Министерството на отбраната и генералния щаб на Русия е нанесен масиран удар с високоточно оръжие с далечен обсег с въздушно, морско и наземно базиране по обекти на енергетиката, военното управление и комуникациите на Украйна.

На съвещание с постоянните членове на Съвета за сигурност на Русия Путин обвини Украйна, че се опитва да взриви участък от газопровода "Турски поток". 

"Бяха извършени редица терористични атаки и опити за нападения срещу електрическата и газовата инфраструктура на страната ни, включително опит за бомбен атентат в участък от газопреносната система "Турски поток", подчерта Путин. Той предупреди, че при нови опити за атентати на руска територия ответните действия ще бъдат твърди, а мащабите им ще съответстват на равнището на заплаха, което се създава за Руската федерация.

Дмитрий Медведев също коментира ескалацията на войната от страна на Русия и още удари.

"Това беше първият епизод, ще има още", написа той в Twitter.  А лидерът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че двамата с Путин са се споразумели да създадат съвместна войскова групировка. Войници ще бъдат разположени до границата с Украйна. Според близкия съратник на Путин НАТО и някои европейски страни открито разглеждат варианти за нападение над Беларус, включително нанасяне на ядрен удар.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК