Китай се тревожи от ескалация на войната - ще оттегли ли подкрепата си за Русия?

Китайският лидер не поздрави Путин официално за рождения му ден

12.10.2022 | 09:26 Редактор: Петя Кръстева
Китай се тревожи от ескалация на войната - ще оттегли ли подкрепата си за Русия?

Китай изрази опасения от ескалация на конфликта в Украйна след масирания ракетен удар на Русия срещу редица градове, пише Bloomberg.

"Тревожим се относно развитието на сегашната ситуация и призоваваме двете замесени страни да решат своите различия чрез диалог и консултации", коментира говорителят на Министерството на външните работи Мао Нин по време на брифинг в Пекин.

Тя допълни още, че Китай има желание да работи с международната общност, за да продължи да играе конструктивна роля при деескалацията на ситуацията, но не уточни как точно ще направи това.

Китай е един от малкото съюзници, които има руският президент Владимир Путин в последно време. Aнализатори обаче коментират, че китайският президент Си Дзинпин пропусна да поздрави официално своя руски колега по повод 70-ата му годишнина през миналата седмица.

Китайският лидер си има свои главоболия и работи за осигуряване на своя трети мандат начело на страната на фона на зараждащи се икономически проблеми. Съдбата на Си Дзинпин ще се реши по време на конгреса на Китайската комунистическа партия, насрочен за 16 октомври.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК