Зеленски зове ЮНЕСКО за закрила на Одеса: Това е важно пристанище за Черно море

"Трябва да дадем ясен сигнал, че светът няма да си затваря очите за унищожаването на нашата обща история", заяви украинският президент

11.10.2022 | 20:21 Редактор: Искра Ангелова
Зеленски зове ЮНЕСКО за закрила на Одеса: Това е важно пристанище за Черно море

Президентът на Украйна Володимир Зеленски поиска официално от ЮНЕСКО да включи историческия пристанищен град Одеса в Списъка на световното културно и природно наследство, за да го защити от руските въздушни удари.

"Трябва да дадем ясен сигнал, че светът няма да си затваря очите за унищожаването на нашата обща история, нашата обща култура, нашето общо наследство", заяви той пред 58-те държави членки на културния орган на ООН в предварително записано видео.

"Една от стъпките за това трябва да бъде запазването на историческия център на Одеса - красив град, важно пристанище на Черно море и източник на култура за милиони хора в различни страни", допълни той.

Известен като Перлата на Черно море, Одеса разцъфтява, след като в края на XVIII в. императрица Екатерина Велика постановява, че градът ще бъде модерната морска врата на Русия.

Цар Александър назначава за губернатор френския херцог дьо Ришельо, който ръководи строителството и чиято статуя все още стои на върха на емблематичните Потьомкински стълби.

Но откакто Русия нахлу в Украйна през февруари, украинците се втурнаха да защитят паметниците и сградите му с чували с пясък и барикади.

"Одеса, както и всички останали градове в Украйна, е мишена за руски удари. Моля, подкрепете Одеса! Покажете именно на ниво ЮНЕСКО, че руският терор трябва да бъде прекратен", заяви украинският президент, цитиран от БГНЕС.

От културната агенция на ООН заявиха, че кандидатурата на Украйна ще бъде разгледана по време на следващото заседание на Комитета за световно наследство, без да посочват дата.

Мястото на Одеса в Списъка на световното наследство "ще признае изключителната универсална стойност на този обект и задължението на цялото човечество да го опазва".

"От правна гледна точка това би създало разширена защитена зона" съгласно Конвенцията за световното наследство от 1972 г., се казва в доклада.

Шест културни обекта в Украйна вече са включени в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, включително катедралата "Света София" в столицата Киев и историческият център на западния град Лвов. Нито един от тях досега не е бил включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО в опасност.

Според ЮНЕСКО нито един украински културен обект от списъка на световното наследство досега не е пострадал от войната. Но Зеленски заяви, че руските удари са нанесли щети на 540 други "обекта на културното наследство, културни институции и религиозни сгради" след нахлуването на 24 февруари.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Време
преди 1 година
Е да седнете и да се разберете,писна ни от вас! Сигнализирай за неуместен коментар