Защо Кримският мост е толкова ценен за Русия, а унижението за Путин е толкова голямо (+СНИМКИ)

Той е символ на претенциите на Москва към Крим

08.10.2022 | 17:00 Редактор: Елеонора Танева
Защо Кримският мост е толкова ценен за Русия, а унижението за Путин е толкова голямо (+СНИМКИ)

Днешната експлозия на Кримския мост се случи само ден след като руският президент навърши 70 години. Това е унизително поражение за Путин, което би могло да го предизвика да повиши залозите в неговата война в Украйна, отбеляза Асошиейтед прес.

Кримският полуостров има символично значение за Русия и е от ключово значение за поддръжката на нейните военни операции в южната част на Украйна. Ако мостът бъде изваден от строя, това би направило снабдяването на полуострова значително по-трудно. Въпреки че Русия превзе украински региони северно от Крим в началото на инвазията и построи сухопътен коридор по брега на Азовско море, Украйна напредва в своята контраофанзива, за да си ги върне.

Мостът се състои от железопътни и автомобилни секции.

Руският Национален антитерористичен комитет уточни, че експлозията и пожарът са причинили срутването на два сегмента на едно от двете платна на автомобилния мост, а другото платно е невредимо. Властите преустановиха движението на пътнически влакове по моста до второ нареждане, пише БТА.

19-километровият мост над Керченския проток между Черно море и Азовско море е най-дългият в Европа. Струвалият 3,6 милиарда долара проект е символ на претенциите на Москва към Крим, както и жизненоважна връзка към полуострова, който Русия анексира през 2014 година.

Той беше открит за автомобилен трафик през май 2018 година, а паралелният железопътен мост беше открит следващата година.

Снимки: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
3 rate up comment rate down comment 0
НЕХАЙСТВО
преди 1 година
АКО ПИЯН ШОФЬОР ПАК СИ ИЗХВЪРЛИ ЦИГАРАТА ВЪРХУ ЦИСТЕРНАТА С ГОРИВО ОБЛЯЛО КОРПУСА ПРИ ПЪЛНЕНЕТО С ГОРИВО, ПАК ЩЕ ЩЕ ИМА НААКВАНЕ. Сигнализирай за неуместен коментар
3
4 rate up comment rate down comment 0
Е,то....
преди 1 година
Не изграждането е унижение,ама трябва малко акъл! Сигнализирай за неуместен коментар
2
6 rate up comment rate down comment 7
бигири бум бигири дж
преди 1 година
Те не са хора. Защо те учудва подобна просташка статия? Нито някога са работили истинска работа нито са направили нещо със собствените си ръце, а относно ценностите и морала няма дори да ги коментирам. Сигнализирай за неуместен коментар
1
11 rate up comment rate down comment 11
анонимен
преди 1 година
Вие сте тотално деградирали ***, които не уважават ценноста на труда. Браво - значи изграждането на едно траспортно съоражение е "унижение", а един терористичен акт е "гордост"! Пример за пълна морална и човешка деградация. Сигнализирай за неуместен коментар