Гняв и тъга: Хиляди мъже напускат Русия, Литва, Латвия и Естония отказват да ги приемат

От ЕК призоваха страните членки да изградят обща рамка за издаване на визи

23.09.2022 | 18:45 Редактор: Искра Ангелова

Хиляди руснаци продължават да се опитват да избягат от страната след решението на Путин да мобилизира 300 хиляди резервисти. На границите със съседни държави се образуваха километрични опашки, но Литва, Латвия и Естония отказват да приемат руснаци. Европейската комисия призова за обща рамка за решаване на кризата.

Първите автобуси с резервисти, призовани да участват във войната на Путин, отпътуваха за Украйна. У някои това предизвика тъга, а у други - гняв. Като този мъж, който крещи пред център за набиране на войници.

"Втората световна война беше истинска, тази е просто политика", сподели той.

На границите със съседните държави се образуваха километрични опашки.

"Не знаех какво да правя и как ще се развият нещата", допълни друг руснак.

Но не всички съседни държави приемат руски граждани. В сряда външните министри на Латвия, Литва и Естония заявиха, че няма да предоставят убежище на руснаци, отказващи да участват във войната на Путин. Според Прибалтийските страни призовка за мобилизация не е достатъчна причина.

"Неприятно е, че това засяга обикновени хора, които нямат нищо общо със ситуацията. Жалко е, че имаме такава ситуация. Жалко е, че тези санкции са насочени към обикновените хора", коментира жителка на Русия.

От Европейската комисия призоваха страните членки да изградят обща рамка за издаване на визи на руснаци на хуманитарна основа. Държавите от блока обаче ще запазят правото си да не допуснат през границите си пътник, за когото преценят, че може да създаде опасност за сигурността и обществения ред.

"Половин милион руснаци са напуснали страната си от началото на войната. Най-ярките и талантливи хора си тръгват. Но те намериха своето място - било то в Европа или другаде по света", заяви говорителят на ЕСВД Петер Стано.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК