Ултиматум пред арестуван в Москва: Или отиваш на война, или за 10 г. в затвора

29-годишният музикант отказал да подпише подадените му документи

23.09.2022 | 18:01 Редактор: Елеонора Танева
Ултиматум пред арестуван в Москва: Или отиваш на война, или за 10 г. в затвора

Фронт или затвор - това е дилемата, пред която се е озовал руснакът Михаил Суетин, след като бил арестуван заради участие в протест в Москва против решението на Владимир Путин за частична мобилизация, предаде Франс прес.

Суетин е музикант на 29 години. Той участвал в протест на булевард "Арбат" и бил задържан заедно с още 1300 души в цялата страна.

"Очаквах, че ще премина през обичайните процедури - арест, полицейски участък, съд, но не очаквах да ми кажат: "Утре отиваш на война. Това беше изненада за мен", разказва Суетин в интервю по телефона пред Франс прес.

Според специализираната независима организация "ОВД-Инфо" Суетин не е единственият задържан протестиращ, който е получил заповед за мобилизация, малко след отвеждането си в полицейския участък. А според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков в това нямало нищо незаконно.

Суетин разказва, че след ареста си, полицаите го отвели в една стая, в която искали да го накарат да подпише повиквателна за явяване в център за мобилизация на армията. "Или подписваш това, или прекарваш 10 години в затвора", го заплашили те.

Във вторник в навечерието на издаването на указа за мобилизацията руският парламент гласува за налагане на тежки присъди за онези, които отказват да се присъединят към армията или дезертират. Текстът обаче все още не е влязъл в сила, информира БТА.

Суетин е отказал да подпише повиквателната по препоръката адвоката си и бил пуснат от ареста на следващия ден в 5 ч. сутринта. Но полицаите го предупредили, че влиятелният Следствен комитет на Руската Федерация ще бъде информиран за отказа му и той ще си има големи проблеми.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
4 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 месеца
Ултиматум за некадърна и пpocта жена - или ставаш поръчкова мисирка или отиваш на магистралата. Сигнализирай за неуместен коментар