40-дневен локдаун доведе до празни хладилници и липса на лекарства в китайски град

Той предизвиква и опасения от полицейска жестокост срещу уйгурите

15.09.2022 | 10:17 Редактор: Теодора Патронова
40-дневен локдаун доведе до празни хладилници и липса на лекарства в китайски град

Жители на град Кулджа в западния китайски Синцзян-уйгурски автономен район заявяват, че започват да гладуват, остават без лекарства и други необходими стоки след над 40 дни, прекарани в наложен заради коронавируса локдаун, съобщи Асошиейтед прес.

Стотици постове от Кулджа разтърсиха миналата седмица китайските социални мрежи. Жителите на града показват видеозаписи на празни хладилници, болни деца и хора, които крещят от прозорците си.

Тежките условия и липсата на храна напомнят за строгия локдаун в Шанхай тази година, когато хиляди жители се оплакаха, че са им доставяли изгнили зеленчуци или не са получили важна медицинска помощ. За разлика от космополитния Шанхай - град с население от 20 милиона души, където живеят и много чужденци, тежките локдауни в относително по-малките китайски градове като Кулджа до скоро не привличаха подобно внимание.

С проникването в Китай на по-заразни варианти на коронавируса все по-често се появяват нови огнища. Заради китайската стратегия за "нулев Ковид" десетки милиони жители на страната са засегнати от строги карантини, които парализират икономиката и затрудняват пътуванията, съобщи БТА.

Локдаунът в Кулджа предизвиква и опасения от полицейска жестокост срещу уйгурите - малцинствена група в този автономния район, където от години се предприемат засилени мерки за сигурност. Голям брой уйгури и други членове на предимно мюсюлмански малцинства се намират в голяма мрежа от лагери и затвори, отбелязва АП.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК