Ковид-19: Поставиха под продължителен локдаун 21-милионен китайски град

От миналата седмица насам Ченгду съобщава предимно за по-малко от 200 нови заразени на ден

08.09.2022 | 14:10 Редактор: Теодора Патронова
Ковид-19: Поставиха под продължителен локдаун 21-милионен китайски град

Китайският град Чънду наложи локдаун на по-голямата част от своите над 21 милиона жители, за да се предотврати по-нататъшно разпространение на Ковид-19, а на милиони други жители в други части на Китай беше казано да избягват пътувания по време на предстоящите празници.

Чънду, столицата на югозападната китайска провинция Съчуан, е в локдаун от 1 септември след откриването на случаи на Ковид, превръщайки се в най-големия китайски метрополис, засегнат от ограниченията след локдауна на Шанхай през април и май.

От миналата седмица насам Ченгду съобщава предимно за по-малко от 200 нови заразени на ден, което е малка част в сравнение с епидемиите в други части на света. За 7 септември са открити 116 нови случая в сравнение със 121 случая ден по-рано, съобщиха властите.

Очакваше се забраната да бъде отменена вчера, но в края на деня властите заявиха, че вирусът все още представлява риск в някои райони и удължиха забраната за 16 милиона жители на града.

Лицата, които са под блокада, ще бъдат тествани всеки ден и всеки, който даде положителен резултат, ще бъде поставен под карантина. На жителите в районите, считани за високорискови, не се разрешава да излизат от домовете си.

Чънду се стреми към нулеви нови случаи на заразяване в общността в рамките на една седмица, се казва в изявление на командването за превенция и контрол на Ковид-19, съобщи БГНЕС

Удължаването на срока поставя под допълнително напрежение града, който наскоро преживя горещини, прекъсване на електрозахранването и земетресение, съобщи "Ройтерс".

Китай се бори за ограничаване на силно заразния вариант Омикрон, като налага различни по степен забрани, за да спре разпространението му. Шанхай беше блокиран през април и май, а Сиан, Шънджън и Гуйян също бяха подложени на локдаун и ограничения.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК