Китай одобри първата вдишваща се ваксина срещу Ковид-19

В азиатската страна "зелена светлина" все още не са получили продуктите на Pfizer/BioNTech и Moderna

05.09.2022 | 14:51 Редактор: Петя Кръстева
Китай одобри първата вдишваща се ваксина срещу Ковид-19

Китайските регулаторни органи по лекарствата одобриха първата в света инхалаторна ваксина за Kовид-19, произведена от базирания в Тиендзин производител CanSino Biologics, което повиши цената на акциите на компанията със 7%.

Националната администрация за медицински продукти даде "зелена светлина" за ваксината за спешна употреба като бустер, съобщи компанията в изявление до Хонконгската фондова борса.

Безиглената ваксина, която може да се съхранява и прилага по-лесно от интрамускулните инжекции, ще се прилага чрез пулверизатор, заявиха от компанията.

Компанията не предлага подробности за това кога аденовирусната ваксина ще бъде предоставена за публична употреба. Няма и публично достъпни проверени или рецензирани данни за ефикасността на новата ваксина.

Учени от няколко държави, включително Куба, Канада и Съединените щати, също изпробват инхалаторни ваксини за Ковид-19, съобщи БГНЕС.

Досега Китай е одобрил осем други инжекционни ваксини, произведени на местно ниво, от 2020 г. насам. Администраторът по лекарствата в страната все още не е дал "зелена светлина" на чуждестранни ваксини като Pfizer/BioNTech или Moderna, които имат по-добри показатели за ефикасност в сравнение с други видове ваксини.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК