Великобритания очаква "събуждане" на Ковид-19, изпращат се покани за бустерна доза

В Уелс вече предлагат есенната бустерна доза, а в Северна Ирландия кампанията ще стартира на 19 септември

03.09.2022 | 16:30 Редактор: Ирена Бакърджиева
Великобритания очаква

Милиони в Англия и Шотландия ще получат покани за бустерна доза ваксина срещу Ковид-19 от понеделник с приоритет обитателите на домовете за социални грижи. Въпреки че заразяванията намаляват, здравните власти на Острова очакват "събуждане" на вируса през есента и зимата.

Най-напред на хората ще бъде предложена наскоро одобрена ваксина срещу варианта Омикрон. Няма обаче достатъчно дози от ваксината на Moderna за защита на всички над 50 години, така че здравните власти препоръчаха поставянето на каквато и да е друга предложена бустерна ваксина.

Нов вариант на BioNTech/ Pfizer бе одобрен за използване от Европейската агенция за лекарствата, като се очаква това да стане скоро и във Великобритания.

Категориите, които са с приоритет за есенна доза са следните: хора над 50 години; всички от 5 до 49 години със здравословни проблеми, включително бременни жени; персоналът на домовете за социални грижи; здравните работници на предна линия и социалните служители; болногледачи от 16 до 49 години и хората с отслабена имунна система.

В Уелс вече предлагат есенната бустерна доза, а в Северна Ирландия кампанията ще стартира на 19 септември.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК