Ердоган: Европа е изправена пред трудна зима, Турция няма проблеми с газа

Той изтъкна, че иска на Балканите да има мир и стабилност

06.09.2022 | 14:30 Редактор: Теодора Патронова
Ердоган: Европа е изправена пред трудна зима, Турция няма проблеми с газа

Турция иска на Балканите да има мир и стабилност, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Анадолската агенция. Той посочи, че от особено значение за мира и стабилността е ситуацията в Босна и Херцеговина.

Турският президент говори на брифинг преди да замине от Анкара за Сараево. В рамките на обиколката си на Балканите турският лидер ще посети Босна и Херцеговина, Сърбия и Хърватия (от 6 до 8 септември).

Президентът припомни, че през 2022 г. се навършват 30 години от установяването на дипломатически отношения на Турция с Босна и Херцеговина и Хърватия.

Анкара продължава да оказва принос за сигурността и мира в балканския регион, както и да подкрепя интеграцията на тези страни в евроатлантическите структури, заяви Ердоган.

Той заяви, че по време на обиколката му на Балканите ще бъде обърнато специално внимание на развитията в Босна и Херцеговина, където политическата криза продължава.

Турция подкрепя целостта и суверенитета на Босна и Херцеговина, подчерта той, цитиран от "Труд".

Коментирайки ситуацията в района на Косовска Митровица, където имаше напрежение между сърби и косовски албанци, турският президент изрази надежда, че ситуацията там "най-накрая ще се нормализира", включително благодарение на действията на сръбския президент Александър Вучич.

Ердоган коментира и енергийната криза в Европа, като посочи, че позицията на ЕС спрямо руския президент Владимир Путин, както и наложените санкции, са "предизвикала ответна реакция". 

Европа е изправена пред трудна зима, каза той, като добави, че Турция няма проблеми по въпросите, свързани с газа. 

Турският лидер говори и във връзка с напрежението между Турция и Гърция. Той посочи, че Турция е повдигнала въпроса за "гръцките провокации" пред НАТО.

Мисля, че оттук нататък Атина ще анализира бъдещите стъпки в отношенията с Турция, каза Ердоган, като добави, че в противен случай ще последват ответни действия от страна на Турция.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК