Ердоган: Гърцийо, погледни историята, ако отидеш прекалено далеч, цената ще бъде солена

Турция обвини Гърция, че е окупирала демилитаризираните егейски острови

04.09.2022 | 14:10 Редактор: Ирена Бакърджиева

Турският президент Реджеп Ердоган обвини Гърция, че е окупирала демилитаризираните егейски острови и заяви, че Турция е готова да "направи необходимото", когато настъпи моментът. Гърция реагира, като отвърна, че няма да последва Турция в нейното "възмутително ежедневно залитане" към изявления и заплахи.

Исторически съперници, но и съюзници в НАТО, Анкара и Атина имат противоречия по въпроси, вариращи от прелитанията и статута на егейските острови до морските граници и етнически разделения в Кипър. На най-големия технологичен фестивал в Турция, който се провежда на брега на Черно море в провинция Самсун, президентът Реджеп Ердоган отправи реч, пълна със заплахи към Гърция.

"Гърцийо, погледни историята, върни се назад във времето - ако отидеш прекалено далеч, цената ще бъде солена", заплаши Ердоган и припомни гръцко-турската война отпреди точно 100 години. "Искам да кажа на Атина само едно: Не забравяйте Измир!", допълни той.

В Измир се разиграва последната сцена от гръцко-турската война, продължила от 1919 до 1922 г. Падането на пристанищния град е трайна травма в историческата памет на днешна Гърция.

Атина реагира на думите на Ердоган, като заяви, че няма да последва Анкара в нейното "възмутително ежедневно залитане" към изявления и заплахи.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК