Ердоган: Турция може да играе ролята на посредник в спора за АЕЦ "Запорожие"

Миналия месец той предупреди за опасността от ядрена катастрофа, когато посети Лвов за разговори със Зеленски

03.09.2022 | 15:30 Редактор: Ирена Бакърджиева
Ердоган: Турция може да играе ролята на посредник в спора за АЕЦ

Турция може да посредничи в спора на украинската атомна електроцентрала в Запорожие, която е окупирана от войските на Москва. Това съобщи президентът Реджеп Тайип Ердоган на руския си колега Владимир Путин, предаде АФП.

"Президентът Ердоган заяви, че Турция може да играе ролята на посредник в спора за атомната електроцентрала в Запорожие, както направи в сделката за зърно", казаха от турското президентство.

Украйна, един от най-големите износители на зърно в света, беше принудена да спре почти всички доставки след нахлуването на Русия през февруари, което породи опасения от глобална хранителна криза. Износът на зърно през черноморските пристанища беше възобновен, съгласно сделката, подписана през юли от Киев и Москва с ООН и Турция като гаранти.

Миналия месец Ердоган предупреди за опасността от ядрена катастрофа, когато посети Лвов за разговори с украинския си колега Володимир Зеленски.

"Притеснени сме. Не искаме нов Чернобил", каза турският лидер.

Нараства тревогата за безопасността на най-голямата ядрена централа в Европа, която е под руски контрол. Украйна съобщи в петък, че е бомбардирала руска база в близкия град Енергодар, унищожавайки три артилерийски системи, както и склад за боеприпаси.

Екип от 14 души от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) посети Запорожие, като шефът на ядрения наблюдател на ООН Рафаел Гроси съобщи, че обектът е бил повреден при обстрелите.

По време на разговора с Путин Ердоган отбелязал "конструктивната роля" на Русия в организирането на мисията на МААЕ, твърди Кремъл. Турция, която има приятелски връзки както с Москва, така и с Киев, достави на Украйна дронове и отказа да се присъедини към западните санкции срещу Русия, информира БГНЕС.

Френският президент Еманюел Макрон в четвъртък защити политиката си за поддържане на диалог с Русия, като каза, че Турция не трябва да бъде единствената сила, която разговаря с Москва. Преди да се срещне със Зеленски, Ердоган се срещна с Путин в Сочи, където двете страни обещаха да засилят икономическото си сътрудничество. След това Кремъл съобщи, че двамата лидери са потвърдили "намерението си да разширят търговските и икономически връзки, включително насърчаването на съвместни стратегически проекти в енергийния сектор".

Ердоган и Путин са се договорили да се срещнат и допълнително в Самарканд в кулоарите на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество на 15-16 септември.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Да бе да
преди 1 година
И тоя се взе за нещо велико Добре че беше Путин да му спаси кожата при опита за преврат. Ама сега се бута навсякъде. Дали Путин пак ще го спаси? Сигнализирай за неуместен коментар