МААЕ стресна Европа: Нарушена е целостта на АЕЦ "Запорожие"

Рафаел Гроси изрази безпокойство от ситуацията

02.09.2022 | 14:07 Редактор: Тодор Петров

Физическата цялост на окупираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала е била нарушена неколкократно. Това стана ясно от посещението на мисията на Международната агенция за атомна енергия. 

След продължила няколко часа проверка ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси изрази безпокойство от ситуацията. 

"Очевидно е, че са нанесени физически поражения на територията на централата, и то няколко пъти. Случайно или нарочно - не разполагаме с всичко необходимо, за да преценим. Но това са фактите и не може да продължава така", заяви той.

Експертите ще продължат да работят в централата поне до събота. След това ще бъдат направени стъпки за постоянно присъствие на експерти от агенцията в ядрената централа. 

Украинският министър на енергетиката призова експертите да настояват за премахване на военното присъствие от централата. По думите му контролираното спиране на централата няма да облекчи рисковете там. 

"Дали централата пуска енергията в мрежата или не, не засяга въпроса за ядрената безопасност. Защото дори ако централата не работи и не произвежда енергия,  ядреният материал все още е там. Така че докато ядреният материал все още е там, съществува определена опасност", категоричен е Херман Халушченко.

Повод за инспекцията беше непрекъснатият обстрел над централата, за който Русия и Украйна се обвиняват взаимно. Киев твърди, че Москва използва съоръжението като щит, за да съхранява оръжията си там и да предприема атаки около него. Русия пък обвинява Украйна, че безразсъдно обстрелва района.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Хем крие оръжията си там,и я използва за щит,хем я обстрелва. Тия Укри дрогирани ли са Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 0
bulava
преди 1 година
Интересно как руските военни имат свои военни сили и са превзели централата и сами си я обстрелват :) .Ние да не сме *** бе хора. То няма никаква логика Сигнализирай за неуместен коментар