Шолц: България покрива изискванията, ще работя за влизането ѝ в Шенген

"Шенген е едно от най-големите постижения на ЕС и ние трябва да го защитаваме и развиваме", заяви германският канцлер

29.08.2022 | 14:00 Редактор: Теодора Патронова
Шолц: България покрива изискванията, ще работя за влизането ѝ в Шенген

България, Хърватия и Румъния покриват всички технически изисквания за Шенгенската зона, заяви германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от Ройтерс.

"Шенген е едно от най-големите постижения на Европейския съюз и ние трябва да го защитаваме и развиваме. Това, между другото, означава затваряне на оставащите празнини", каза той по време на визитата си в Прага.

"Хърватия, Румъния и България изпълняват всички технически изисквания за пълноправно членство. Ще работя, за да станат пълноправни членове", подчерта канцлерът на Германия.

Германският канцлер призова и за по-нататъшно разширяване на Европейския съюз, за да включи в крайна сметка Украйна, Молдова и Грузия. Той също така каза, че постепенният преход към мажоритарно гласуване в рамките на ЕС е стъпка към разширяването на Блока.

С оглед на руската инвазия в Украйна Олаф Шолц призова 27-те членки на ЕС "да сплотят редиците си, да разрешат стари конфликти и да намерят нови решения" и каза, че Германия ще продължи да подкрепя Киев "колкото е необходимо".

В реч, озаглавена "Европа е нашето бъдеще", той каза, че "трябва да направим влиянието на нашата обединена Европа много по-силно. Европа е нашето бъдеще. И това бъдеще е в нашите ръце". Шолц подчерта ангажимента на Германия към разширяването на ЕС, подчертавайки, че страните от Западните Балкани, Украйна, Молдова и евентуално и Грузия трябва да се присъединят към блока, съобщи БНР. 

Изявленията на канцлера отговарят на предварителните очаквания да разясни необходимостта от промени в Общността по време на днешното си посещение в Чехия, която в момента председателства Съвета на ЕС.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК