МВнР: Работим активно България да влезе в Шенген до края на годината

Присъединяването се оказа не толкова технически, колкото политически въпрос

25.08.2022 | 13:06 Редактор: Ирена Бакърджиева
МВнР: Работим активно България да влезе в Шенген до края на годината

"Темата за присъединяването ни към Шенген е на дневен ред от над десетилетие. Страната ни е изпълнила критериите за присъединяване още през 2011 г. Присъединяването се оказа не толкова технически въпрос, колкото политически въпрос, за което е необходим пълен консенсус, за да можем да станем пълноправен член на Шенген. България поддържа активен диалог с всички скептично настроени държави членки и действа проактивно", заяви заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев по време на брифинг в МВнР.

Коджабашев обясни, че ще работят активно по това страната да влезе в Шенген до края на годината. Той каза, че България поддържа активен диалог със всички скептично настроени държави членки и действа проактивно.

"Пример за това е, че България и Румъния поканиха екип от експерти от ЕК, който на място да се запознае как и двете държави прилагат шенгенското законодателство. Инициативата бе подета от нашата страна", подчерта той.

Коджабашев посочи още, че се прави необходимото да се променят скептичните нагласи, така че до края на годината да бъде взето политическо решение от съвета на ЕС да бъде премахнат контролът от границите на страната ни.

Той добави, че вече има положителни нагласи от някои досега скептично настроени държави членки. "Парламент на Дания преди 2 месеца даде зелена улица на датския парламент. Дания ще ни подкрепи", твърди зам.-министърът. През следващите месеци ще има конкретни стъпки, които ще се предприемат, предаде БГНЕС.

Коджабашев каза, че България и Румъния изготвят презентации относно степента на прилагане на шенгенското право. "Те ще бъдат представени в началото на следващия месец на държавите членки, а в края на месеца пристига комисията от експерти. Те ще направят проверка и ще докладват на ЕК, която ще ги оповести. На база на презентациите на България и Румъния, казусът с присъединяването на двете страни да влезе в дневния ред на ЕС през месец декември", заяви той.

Как се справяте с постоянното поскъпване на стоките и услугите?

С все повече лишения и ограничаване на разходите.
68%
Предимно със заеми и кредити.
4%
Държавните мерки срещу кризата дават резултат и това облекчава положението ми.
2%
Доходът ми е достатъчно висок, за да не се налага да се ограничавам.
15%
Налага се да работя допълнително, за да ми стигат парите при тази цена на живота.
10%
Общо 1731 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК