Суша и наводнения застрашават милиони тонове зърно в Китай

Степента на загубите все още зависи от метеорологичните условия

25.08.2022 | 11:18 Редактор: Теодора Патронова
Суша и наводнения застрашават милиони тонове зърно в Китай

Екстремните метеорологични условия, които засягат Китай от край до край, идват в ключов момент за реколтата, пише Bloomberg.

Китай до голяма степен избегна тазгодишния скок на световните цени на храните след нахлуването на Русия в Украйна. Но постоянните горещини в централните и югозападните райони и наводненията в североизточните - всички те влошени от изменението на климата - сега заплашват реколтата от зърно, която възлиза на стотици милиони тонове, повечето от които се събират през есента.

Най-големият риск е, че загубата на продукцията може да увеличи и без това големите нужди на Китай от внос, което ще засили силния натиск върху цените в останалата част на света.

Най-голямата суша от началото на 60-те години на миналия век, която засяга регионите по поречието на река Яндзъ и басейна на река Съчуан, е особено опасна, тъй като там се произвежда почти половината от ориза в страната, според Goldman Sachs Group Inc. 

В североизточната част на Китай проливните дъждове са наводнили части от провинциите Ляонин и Дзилин. Това може да доведе до намаляване на производството на царевица с около 4,5 млн. тона, според доклад на стоковия брокер Yongan Futures Co. Очакваше се през този сезон Китай да произведе около 270 млн. тона от зърното, което е на нивото на предходната година.

Степента на загубите на реколтата все още зависи от метеорологичните условия, а синоптиците имат по-добри новини в тази насока, тъй като дъждовете, очаквани в Южен Китай през следващите 10 дни, вероятно ще облекчат сушата в някои райони.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК