Проблемът със сушата се влошава, инвеститорите притискат пилеещите вода компании

Стартират водни фондове, за да се възползват от нарастващия интерес

23.08.2022 | 11:05 Редактор: Теодора Патронова
Проблемът със сушата се влошава, инвеститорите притискат пилеещите вода компании

Тъй като сушите се влошават по целия свят, инвеститорите засилват натиска над компаниите, които пилеят вода и се опитват да изберат най-добрите от малката група специализирани компании, регистрирани на борсата, които искат да се справят с проблема.

От Кения до Калифорния и почти половината Европа, недостигът на прясна вода привлече вниманието на политиците и даде на милиони граждани нов прозорец към влошеното състояние на планетата, пише "Ройтерс".

На този фон група инвеститори, управляващи близо 10 трилиона долара, заявиха, че планират да увеличат усилията за оказване на натиск върху бордовете за по-добро управление на критичния ресурс и биха могли да гласуват срещу директорите на изоставащи фирми.

Личният интерес от това е ясен: анализ от платформата за разкриване на информация за околната среда CDP и Planet Tracker през май показа, че регистрираните компании могат да се сблъскат със загуби от най-малко 225 милиарда долара от рискове, свързани с водата.

Осъзнаването на това колко тежка е ситуацията - с 2,3 милиарда души, които в момента живеят в страни с недостиг на вода, според ООН - накара редица мениджъри на активи да стартират фондове за дялово участие, за да се възползват от нарастващия интерес сред инвеститорите, за да помогнат за намирането на решение.

Глобални данни от Morningstar Direct, споделени с "Ройтерс", показват 23 водни фонда, стартирани през последните пет години, които в края на юли са управлявали активи на обща стойност 8 милиарда долара.

Въпреки името си, фондовете за воден капитал не притежават пряко права за вода, които са силно локализирани и регулирани, а вместо това инвестират в компании с бизнес изложение на вода, според Боби Блу, старши мениджър на Morningstar.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК