Ще останем без кафе? Цената скача, резервите намаляват, а реколтата е лоша...

Световният пазар се сблъсква с един от най-големите дефицити

24.08.2022 | 23:00 Редактор: Теодора Патронова
Ще останем без кафе? Цената скача, резервите намаляват, а реколтата е лоша...

Огромните запаси от кафе на зърна във Виетнам намаляват - явление, което ще доведе до още по-голямо покачване на световните цени.

Според проучване на Bloomberg сред търговци, до края на септември запасите ще намалеят наполовина спрямо година по-рано. Производството във Виетнам, най-големият доставчик на робуста и вторият по големина производител на кафе в света, също се очаква да намалее през 2022-23 г.

Намаляващите резерви и лошите перспективи за реколтата идват в момент, когато световното потребление на кафе се възстановява от предизвикания от Covid спад. Цената на робуста се повиши със 17% от 10-месечното дъно в средата на юли поради опасенията за доставките от Бразилия до Африка.

Робуста, използвана от производителите на разтворимо кафе, включително Nestle SA - или като смес в еспресото, се завръща. Този сорт, който обикновено е по-евтин от арабиката, е силно търсен, тъй като хората търсят алтернативи, за да смекчат въздействието на нарастващата инфлация.

Наличността на кафе на зърна във Виетнам е намаляла, тъй като доставките са се увеличили със 17% до 1,13 млн. тона през януари-юли спрямо предходната година, според митнически данни. Увеличението на износа е подпомогнато от подобреното предлагане на контейнери и кораби, но може да се окаже трудно за поддържане предвид намаляващите запаси.   

Световният пазар на кафе се сблъсква с един от най-големите дефицити в последно време, след като сушата и измръзването намалиха бразилското производство. Колумбия се бори да се възстанови от дъждовете, които нанесоха щети на реколтата, докато Хондурас, Гватемала и Никарагуа изчерпват доставките си от реколтата през 2021-22 г. Реколтата на Коста Рика за следващия сезон показва признаци на стрес, а сушата намали добивите от робуста в Уганда.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК