Украйна е пред фалит? S&P Global Ratings намали кредитния ѝ рейтинг

Страната поиска да отложи плащанията по външния си дълг след нахлуването на Русия

30.07.2022 | 21:15 Редактор: Елеонора Танева
Украйна е пред фалит? S&P Global Ratings намали кредитния ѝ рейтинг

Кредитният рейтинг на Украйна беше намален от S&P Global Ratings, след като опустошената от войната страна поиска разрешение от чуждестранните кредитори да отложи плащанията по външния си дълг след нахлуването на Русия, предава Bloomberg.

В петък рейтингът на страната беше понижен до CC от от предишната оценка CCC+, което запази негативна перспектива предвид голямата вероятност служителите да продължат с плановете си за преструктуриране на външния дълг. Рейтингът може да бъде намален отново от S&P до ниво "фалит".

"Смятаме, че е почти сигурно, че украинското правителство ще спре плащанията по поне част от външния дълг, според това, което е документирано в момента“, каза S&P в изявлението си.

Украйна подаде официалното искане за забавяне на плащанията по облигациите по-рано през юли, а Министерството на финансите заяви, че е "получило изрични индикации за подкрепа" за плана от избрана група от най-големите си кредитори, включително BlackRock Inc., Fidelity International, Amia Capital и Gemsstock Ltd. Парижкият клуб също подкрепи плановете за спиране на обслужването на дълга. 

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК