Лавров към САЩ: Доставките на оръжия за Украйна удължават конфликта

Руският външен министър и Антъни Блинкен обсъдиха по телефона глобалната продоволствена сигурност

29.07.2022 | 23:25 Редактор: Петя Кръстева
Лавров към САЩ: Доставките на оръжия за Украйна удължават конфликта

В телефонен разговор руският външен министър Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обсъдиха ситуацията в Украйна, съобщава руското външно министерство.

Лавров е подчертал, че "в светлината на специалната военна операция в Донецката народна република, Луганската народна република и на територията на Украйна" Русия е изразила своя принципен подход. Той е бил категоричен, че "всички цели ще бъдат изпълнени изцяло".

"Доставките на оръжие за украинската армия причиняват страдания на киевския режим, удължават конфликта и увеличават броя на цивилните жертви", заявил Лавров.

На срещата е била обсъдена и ситуацията в областта на глобалната продоволствена сигурност. Лавров е запознал Блинкен с подробностите по "пакета" от споразумения за зърното, постигнати в Истанбул на 22 юли, гласи още изявлението.

"Санкциите на САЩ усложняват ситуацията, а обещанията им да предоставят необходимите изключения за руските доставки на храни не са изпълнени", съобщава руският външен министър. Според изявлението руската страна е заявила, че е недопустимо Западът да използва въпроса за храните за собствените си геополитически интереси, предаде БГНЕС

В хода на разговора са обсъдени двустранните отношения и е било предложено "да се започне професионален диалог в режим на спокойна дипломация" относно размяната на задържани руски и американски граждани.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК