Въздушна война? Изтребители и кораби ще пазят Пелоси от Китай, ако посети Тайван

Военни експерти предупредиха, че посещението може да доведе до безпрецедентен риск от конфликт

27.07.2022 | 22:35 Редактор: Искра Ангелова
Въздушна война? Изтребители и кораби ще пазят Пелоси от Китай, ако посети Тайван

Американски служители казаха, че се страхуват, че Китай може да атакува самолета на Нанси Пелоси, ако тя лети за Тайван, тъй като Пекин удвои заплахата си да предприеме "силни и решителни действия", ако председателят на Камарата посети острова, съобщава "Daily Mail".

Тези опасения означават, че ако Пелоси наистина отиде в Тайван, което все още не е ясно, американската армия ще увеличи движението на сили и средства в Индо-тихоокеанския регион, казаха официални лица.

Те обаче отказаха да дадат подробности за плановете, но заявиха, че изтребители, кораби, наблюдение и други военни системи вероятно ще бъдат използвани за осигуряване на припокриващи се защитни пръстени по време на полета ѝ до Тайван и по всяко време на Земята, съобщава изданието.

Американската армия също обмисля разполагането на многопрофилна работна група, която ще интегрира ракетни, електронни и кибер способности в Азия, според японския новинарски издател Nikkei News.

Всяко задгранично пътуване на високопоставен американски лидер изисква допълнителна сигурност. Но длъжностни лица казаха тази седмица, че посещението на Пелоси в Тайван, която ще стане най-високопоставеният избран служител на САЩ, посетил острова от 1997 г. насам, ще надхвърли обичайните предпазни мерки за пътуване до по-малко рискови дестинации, допълва вестникът.

Това идва, след като днес Китай предупреди, че Вашингтон "ще понесе последствия", ако Пелоси посети Тайван, дни след като той заплаши да предприеме "строги и решителни действия" срещу САЩ, ако пътуването се осъществи.

"Ако САЩ продължат да настъпват... американската страна ще понесе всички последващи последствия", каза говорителят на китайското външно министерство Джао Лиджиан на редовна пресконференция, цитиран от "Труд".

Самоуправляващият се 23-милионен Тайван живее под постоянна заплаха от нахлуване от страна на авторитарен Китай, който гледа на острова като на своя собствена територия и се закле да го превземе един ден, със сила, ако е необходимо.

На фона на нарастващото напрежение между САЩ и Китай се очаква президентът Джо Байдън и президентът Си Дзинпин да проведат петия си разговор в четвъртък.

Китай каза, че всяко посещение на Пелоси в Тайван ще се разглежда като опит за "подкрепа на независимостта на Тайван" и Пекин няма да си "затвори очите".

Пекин и китайски военни експерти предупредиха, че посещението може да доведе до безпрецедентен риск от конфликт между Китай и САЩ.

Съгласно политиката си за един Китай, Вашингтон няма официални дипломатически отношения с Тайван, но е задължен от американското законодателство да предостави на острова средствата, за да се защити. Белият дом побърза да потвърди, че позицията не се е променила въпреки слуховете за възможно пътуване на Пелоси.

Американският генерал Марк Мили, председател на Обединения комитет на началник-щабовете, каза, че американските военни ще "осигурят" посещението на Пелоси, добавяйки, че обсъждането на каквито и да е конкретни пътувания е преждевременно.

Той добави: "Ако бъде взето решение Пелоси или някой друг да пътува и бъде поискана военна подкрепа, ние ще направим всичко необходимо, за да гарантираме, че посещението им ще протече безопасно. И ще спра дотук".

Пътуването на Пелоси може да бъде свързано с планирания разговор в четвъртък между Байдън и китайския президент Си Дзинпин, първият им разговор от четири месеца.

"По всички въпроси ще бъде разговаряно -  от напрежението около Тайван до войната в Украйна и как можем да се справим по-добре с конкуренцията между нашите две страни, особено на икономическата сцена", каза говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби относно темите, които ще бъдат обсъдени.

Кърби каза, че пътуването на Пелоси в чужбина е въпрос на националната сигурност на САЩ. Но само тя можеше да взема решения относно своето пътуване.

Американски служители казаха, че администрацията се съмнява, че Китай ще предприеме преки действия срещу самата Пелоси или ще се опита да саботира посещението.

Бари Павел, директор на Центъра за стратегия и сигурност в Скоукрофт към Атлантическия съвет, осмива доклада на американски служители, че самолетоносачи и бойни самолети са предвидени да осигурят безопасността на Пелоси.

"Очевидно Белият дом не иска говорителят да пътува и мисля, че това е причината да чувате тези предложения", каза Павел.

Експертите твърдят, че засиленото военно присъствие на САЩ за защита на Пелоси може да доведе до увеличаване на напрежението.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
5 rate up comment rate down comment 1
Зиганшин
преди 1 година
Един на 80 год.може да запали трета световна ядрена война.Този задокеански старец,често дърпа лъва за опашката,но Белия дом може да му се види тесен,ако една от последните руски ракети му "гостува". Сигнализирай за неуместен коментар