Китай: Ако Пелоси посети Тайван, САЩ ще понесат всички последствия

Възможното посещение, което все още не е потвърдено от нея, предизвика тревога в администрацията на Байдън

27.07.2022 | 16:56 Редактор: Искра Ангелова
Китай: Ако Пелоси посети Тайван, САЩ ще понесат всички последствия

Китай отправи днес категорично предупреждеиние, че Вашингтон ще "понесе последствията", ако председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети Тайван, при положение че напрежението между двете страни нарасна.

"Категорично се противопоставяме на посещението на председателя на парламента Пелоси в Тайван", заяви говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян на редовна пресконференция.

"Ако САЩ продължат в този дух и поставят под въпрос основите на Китай... американската страна ще понесе всички произтичащи от това последствия", добави той, цитиран от БГНЕС.

Демократичен Тайван живее под постоянната заплаха да бъде завладян от Китай, който разглежда самоуправляващия се остров като част от своята територия, която при необходимост може да бъде завзета със сила, съобщи АФП.

Възможното посещение на Нанси Пелоси, което все още не е потвърдено от нея, предизвика тревога в администрацията на президента Джо Байдън, който се опасява, че пътуването може да пресече червените линии за Китай.

То идва в особено напрегнат момент, когато президентът Си Дзинпин, най-могъщият лидер на Китай от десетилетия, се подготвя да затвърди управлението си на голям партиен форум по-късно тази година.

Миналата седмица Пелоси заяви пред репортери, че "за нас е важно да покажем подкрепа за Тайван", като същевременно отрече Конгресът да настоява за независимост на острова.

Тайван се радва на двупартийна подкрепа в разделения Вашингтон, а предупрежденията на Китай само подхраниха призивите към Пелоси да действа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК