Китай директно заплаши САЩ заради Пелоси и Тайван, заговори се за война

Белият дом се опитва да определи дали Пекин отправя сериозни заплахи

24.07.2022 | 10:50 Редактор: Тодор Петров
Китай директно заплаши САЩ заради Пелоси и Тайван, заговори се за война

Китай отправи още по-строги предупреждения към американската администрация по повод предстоящото пътуване на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси до Тайван, съобщи Financial Times.

Китай публично заплаши с решителни мерки, ако Пелоси направи планираното посещение през август.

Няколко души, запознати със ситуацията, са казали, че частните изявления отиват дори по-надалеч, като се предполага възможен военен отговор. Белият дом се опитва да определи дали Китай отправя сериозни заплахи или "балансира на ръба на войната", опитвайки се да окаже натиск върху Пелоси, така че тя да откаже пътуването. 

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан и други високопоставени служители на Съвета за национална сигурност се противопоставят на пътуването, поради риска от ескалация на напрежението в Тайванския пролив.

Споровете около пътуването са предизвикали безпокойство сред съюзниците на Вашингтон, които се притесняват, че то може да провокира криза между САЩ и Китай. Рискът Пекин значително да увеличи военната агресия в отговор на посещението на Пелоси е по-изразен от миналата година, като се има предвид нарастването на напрежението, предаде БГНЕС.

По-рано Байдън, позовавайки се на позицията на Пентагона, каза, че планираното пътуване на Пелоси до Тайван в момента не е добра идея, а говорителят на китайското МВнР Ван Уенбин каза, че Пекин ще предприеме ефективни мерки, ако председателят на Камарата на представителите посети Тайван.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
12 rate up comment rate down comment 3
Я съм бе
преди 1 година
Дръжте изкъсо бабето,да не стане белята.На нея вече и стърчи некролога от джоба,смс ние имаме деца.Дс не се търсим с нея на оня свят,да ви го ......англосаксонска Сигнализирай за неуместен коментар