Великобритания: Русия трябва да бъде победена, конфликтът в Тайван е реален риск

"Със сигурност е много тревожно, че Китай сега прави изявления за НАТО", заяви Лиз Тръс

29.06.2022 | 12:54 Редактор: Искра Ангелова
Великобритания: Русия трябва да бъде победена, конфликтът в Тайван е реален риск

Британският министър на външните работи Лиз Тръс заяви, че Русия трябва да бъде победена, преди да започнат мирните преговори, и предупреди, че съюзниците трябва "много внимателно да обмислят посланията", които изпращат на китайския президент Си Дзинпин.

"Знаем, че Китай следи отблизо Украйна, разширява военния си потенциал и глобалното си влияние", каза тя.

Тръс предупреди: "С разширяването на влиянието на Китай чрез икономическа принуда и изграждането на боеспособна армия съществува реален риск те да си изградят погрешна представа, която да доведе до катастрофална грешна преценка, като например нахлуване в Тайван. Точно това видяхме в случая с Украйна - стратегическа грешна преценка от страна на Путин".

"Със сигурност е много тревожно, че Китай сега прави изявления за НАТО, прави изявления за суверенитета на Фолклендските острови и отправя предизвикателство извън индо-тихоокеанската сфера и затова е толкова важно НАТО да отговори с нашата стратегическа концепция, която конкретно споменава Китай", допълни Тръс.

Тя подчерта, че също така е "много ясно, че Русия е младшият партньор в тези отношения" и това "трябва да даде пауза за размисъл на страни като Индия".

Междувременно британският министър на отбраната Бен Уолъс призова за увеличаване на разходите за отбрана.

Днес Уолъс заяви, че разполага с достатъчно средства за "тук и сега", но настоя правителството на Великобритания да отдели повече пари в следващия кръг на разходите си от средата на десетилетието.

"Бяхме готови да вземем предвид някои слабости, тъй като се отървахме от известно оборудване и се преоборудвахме наново. Мисля, че нахлуването на Русия в Украйна промени това", каза той пред Sky News, цитиран от БГНЕС.

"Ето защо смятам, че дискусиите са толкова важни за финансирането в средата на десетилетието. Тук и сега ние сме правилно настроени. Въпросът е какво ще се случи в средата на десетилетието."

"Това е моментът, в който трябва да се ангажираме с увеличаване на финансирането.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК