САЩ предоставят на Украйна повече далекобойни оръжия, Русия сменя стратегията

Лавров: Сега географията се е променила. Не става дума само за Донецк и Луганск, а и за Херсон, Запорожие и други територии

21.07.2022 | 14:15 Редактор: Ирена Бакърджиева

Директорът на ЦРУ отхвърли слуховете, че руският президент Владимир Путин е тежко болен и може би страда от рак. Уилям Бърнс дори се пошегува, че Путин е "прекалено здрав".

Слуховете за влошаване на здравето на Путин се засилиха в последните месеци. Предположенията са, че страда от рак, паркинсон или друго мистериозно заболяване. Някои от публичните му изяви, като че ли потвърждаваха тези съмнения.

Във вторник на пристигане в Техеран той куцаше по червения килим, а дясната му ръка висеше безсилно отстрани. На други кадри се вижда как Путин губи контрол над дясната си ръка преди среща с беларуския президент Лукашенко, а среща с руския военен министър предизвика нови спекулации за влошеното му здраве. На кадри се вижда как прегърбен Путин се държи за масата с дясната си ръка и нервно движи десния си крак.

Директорът на ЦРУ обаче опроверга тези слухове и дори се пошегува, че Путин е "прекалено здрав".

"Има много слухове за здравословното състояние на президента Путин и доколкото можем да кажем, той е напълно здрав. Но това не е официална преценка на разузнаването", каза директорът на ЦРУ Уилям Бърнс.

Коментарите на директора на ЦРУ дойдоха в момент, когато Съединените щати обявиха, че ще предоставят на Украйна повече оръжия с далечен обсег на действие. Именно тези оръжия са станали причина за промяна в стратегията на Русия в Украйна, като военните цели вече включват региони извън Донбас.

"Сега географията се е променила. Не става дума само за Донецк и Луганск, а и за Херсон, Запорожие и още няколко територии. И това е непрекъснат процес - последователен и настойчив", заяви външният министър на Русия Сергей Лавров.

Междувременно Киев засили атаките срещу руските позиции в южната част на страната.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК