Шефът на ЦРУ: Няма данни Путин да е болен, изглежда твърде здрав

Убеден, че съдбата му като руски лидер е да възстанови Русия като велика сила, заяви Бърнс

21.07.2022 | 07:43 Редактор: Тодор Петров

Няма данни, че Владимир Путин е нестабилен или в лошо здравословно състояние, заяви директорът на ЦРУ.

В медиите все по-често се появяват непотвърдени спекулации, че Путин, който тази година навършва 70 години, може да страда от лошо здраве, вероятно от рак. Уилям Бърнс каза, че няма доказателства за това, като се пошегува, че той изглежда "твърде здрав".

"Има много слухове за здравето на президента Путин и доколкото можем да кажем, той е напълно здрав", заяви Бърнс на форума за сигурност в Аспен в Колорадо.

Бърнс, който е работил като посланик в Москва, заяви, че е наблюдавал и работил с руския лидер повече от две десетилетия.

"Г-н Путин е "голям привърженик на контрола, сплашването и реваншизма" и тези негови качества са се затвърдили през последното десетилетие, когато кръгът на съветниците му се е свил", каза още шефът на ЦРУ.

"Той е убеден, че съдбата му като руски лидер е да възстанови Русия като велика сила. Вярва, че ключът към това е да се създаде отново сфера на влияние в съседство с Русия, а това не може да стане без контрол над Украйна", обясни Бърнс.

По думите му Путин наистина вярва на реториката си. "Чувал съм го да казва това частно през годините, че Украйна не е истинска държава", отбеляза Бърнс, цитиран от БГНЕС

"Е, истинските държави се съпротивляват. И точно това направиха украинците", подчерта той.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК