Путин заплаши Европа с цените на газа: Ще скочат до небето

ЕК ще обяви конкретни мерки за предстоящия зимен сезон

20.07.2022 | 13:49 Редактор: Ваня Кузманова

Европейската комисия ще обяви конкретни мерки за предстоящия зимен сезон, заради вече ограничените доставки на природен газ. 

От Техеран руският президент обяви, че може да има допълнително намаляване на доставките на газ за Европа. И то в момент, когато газопроводът "Северен поток 1" остава затворен за годишна поддръжка, която би трябвало да приключи в четвъртък. 

"Там има две работещи машини. Те изпомпват 60 млн. куб. м на ден. Ако едната не бъде върната, ще остане само една, която е с капаците от 30 млн. куб. м", заяви Путин. 

Дневният капацитет на "Северен поток 1" е 167 млн. куб. м. газ, а руският държавен енергиен гигант "Газпром" намали този обем до едва 67 млн. куб м на ден. Путин предупреди, че може да стане и до 33 млн. куб м до края на този месец. Руският президент също така предупреди, че планът на Запада да ограничи цените на руския петрол ще дестабилизира световния пазар и ще доведе до скок на цените. 

"Чуваме някои налудничави идеи за ограничаване на обемите на руски петрол и ограничаване на цената на руския петрол. Резултатът ще бъде същият - покачване на цените. Цените ще скочат до небето", посочи Путин. 

В Техеран се очакваше и решение за износа на украинско зърно през Черно море. Такова обаче не дойде. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК