"Газпром" възобновява износа за Европа през "Северен поток", но в по-малки количества

Пълното спиране би било катастрофално за европейската промишленост

20.07.2022 | 08:55 Редактор: Ваня Кузманова

"Газпром" е готова да възобнови износа на газ през своя газопровод "Северен поток" за Европа в четвъртък с намален капацитет, предаде Bloomberg, позовавайки се на свои източници. По-рано новината беше съобщена и от "Ройтерс".

Доставките ще бъдат възобновени, когато поддръжката приключи в четвъртък, но ще останат под нормалното, след като руският газов гигант обяви форсмажорни обстоятелства за някои европейски клиенти. Потоците през най-голямата връзка на Русия с Европа бяха ограничени до 40% от капацитета преди периода на поддръжка.

Президентът Владимир Путин предположи, че потоците ще се възобновят, но предупреди, че закъсненията в получаването на турбина, жизненоважна за захранването на тръбопровода, могат да доведат до намаляване на обемите до само 20% от капацитета веднага след края на този месец, когато предстои поддръжка на друг блок. Турбината беше изпратена в Канада за ремонт и задържана там заради санкции.

"Само две работят" сега, каза той за турбините в телевизионни коментари за репортажи след среща на върха в Иран късно във вторник. Но ако агрегатът, който се връща от Канада, не пристигне навреме, за да замени този, който трябва да бъде изпратен за ремонт, предупреди той, "ще функционира само един, така че ще се изпомпват 30 милиона кубически метра на ден".

Зависима от руския газ, Европа очаква да види дали потоците ще се възобновят в четвъртък или не. Пълното спиране би било катастрофално за европейската промишленост и повишава перспективата за ограничаване и спиране на подаването на газ тази зима. Проблемите с газа дори подкопават евровалутата и Европейската комисия се опитва да намери начини блокът да намали потреблението си.

Укрепвайки ръката на Москва, скокът на цените на газа позволи на "Газпром" да изпълни целта си за цялата година за приходи от износ от ключови пазари само за пет месеца, каза един от източниците на Bloomberg, запознати с въпроса.

Решение за обявяване на форсмажорни обстоятелства за доставки до няколко европейски клиенти на 14 юли подхрани спекулациите, че подаването на газ няма да се възобнови.

Повече по темата четете в Bloombergtv.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК