МВФ ще намали значително прогнозата си за глобалния икономически растеж

Нарастващите цени на храните и енергията, продължаващата пандемия правят задачата на политиците "много по-трудна"

17.07.2022 | 17:45 Редактор: Теодора Патронова
МВФ ще намали значително прогнозата си за глобалния икономически растеж

Международният валутен фонд ще намали "значително" прогнозата си за глобалния икономически растеж в следващата си актуализация, тъй като финансовите ръководители се борят с намаляващ списък от възможности за справяне с влошаващите се рискове, пише Bloomberg.

Нарастващите цени на храните и енергията, забавянето на капиталовите потоци към развиващите се пазари, продължаващата пандемия и забавянето на растежа в Китай правят задачата на политиците "много по-трудна", заяви Джейла Пазарбашиоглу, директор на МВФ по въпросите на стратегията, политиката и прегледа, по време на дискусия в неделя в Бали, Индонезия. "Това е шок след шок след шок, които наистина удрят световната икономика."

Тя говори, след като министрите на финансите и управителите на централните банки от Г-20 приключиха срещата си в събота, без да постигнат обща декларация, подчертавайки трудностите при координирането на глобалния отговор на нарастващата инфлация и страховете от рецесия.

В доклада си от април МВФ вече понижи прогнозата си за глобалната експанзия през тази година до 3,6% от 4,4% преди войната в Украйна.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК