ЕК: Висока инфлация и нисък растеж на икономиката в ЕС заради войната в Украйна

Планът за възстановяване и устойчивост ще бъде основният фактор за ускорения растеж на инвестициите у нас

14.07.2022 | 13:06 Редактор: Петя Кръстева
ЕК: Висока инфлация и нисък растеж на икономиката в ЕС заради войната в Украйна

Военната агресия на Русия срещу Украйна продължава да оказва отрицателно въздействие върху икономиката на ЕС, като я тласка към по-нисък растеж и по-висока инфлация в сравнение с прогнозата от пролетта.

В междинната икономическа прогноза на ЕК  се предвижда, че икономиката на ЕС ще нарасне с 2,7% през 2022 г. и 1,5% през 2023 г. В еврозоната растежът се очаква да бъде 2,6% през 2022 г., а през 2023 г. ще се забави до 1,4%. През 2022 г. средната годишна инфлация се очаква да достигне исторически върхови стойности от 7,6% в еврозоната и 8,3% в ЕС, преди да се понижи през 2023 г. съответно до 4 и 4,6 на сто.

В прогнозата за България се казва, че изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост се очаква да бъде основният фактор за ускорения растеж на инвестициите както през 2022 г., така и през 2023 г. Като цяло се очаква реалният БВП да нарасне с 2,8% през тази и с 2,3 на сто през следващата година.

Статистиката сочи още, че в еврозоната инфлацията е нараснала силно през второто тримесечие на 2022 г. — от 7,4% през март (на годишна база) до ново рекордно равнище от 8,6% през юни. В ЕС увеличението беше още по-силно изразено, а инфлацията скочи с цял процентен пункт — от 7,8 през март до 8,8 на сто през май. Прогнозата за инфлацията бе значително увеличена в сравнение с пролетната.

Освен голямото увеличение на цените през второто тримесечие, се очаква допълнителното покачване на цените на природния газ в Европа да се отрази на потребителите и чрез цените на електроенергията. Инфлацията се очаква да достигне най-високата си стойност от 8,4% на годишна база през третото тримесечие на 2022 г. в еврозоната и след това да намалява стабилно и да спадне под 3 на сто през последното тримесечие на 2023 г. както в еврозоната, така и в ЕС, тъй като натискът от ограниченията в предлагането и от цените на стоките отслабва.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК