България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Икономисти: Сривът на еврото е лош и за САЩ, и за Европа, печелят Путин и Русия

Нямаме средства, с които да спрем инфлацията, смятат Преслав Райков и доц. Григор Сарийски

14.07.2022 | 08:32 Редактор: Тодор Петров

За първи път от 20 години еврото се изравни с долара. Икономистът Преслав Райков смята, че първата причина са лихвените диференциали между САЩ и Европа. Основните лихви в Щатите се повишиха 3 пъти. Започна тренд на намаляване на курса в средата на 2021 г., спиране на нива около 1,5-1,6. Другият фактор е войната в Украйна и газовите доставки към Европа, които вещаят тежка зима и икономическа криза, стана ясно от думите му. 

"Европа ще навлезе в тежка икономическа криза след ноември. С очакване на вдигане на лихвения процент в Европа очаквам да се върнем над паритета, но кризата може да потопи за по-дълго еврото. Нестабилният курс не е добре и за двете страни на Океана, тъй като прекалено скъпият долар повлиява американската икономика. Засегнати са компаниите, които изнасят стоки и услуги от САЩ", обясни той в "България сутрин".

Според Райков, въпреки логиката, че слабото евро повишава конкурентоспособността на компаниите, които правят експорт от Европа, тези плюсове много бързо се изяждат от високата инфлация на континента. 

Икономистът доц. Григор Сарийски заяви пред Bulgaria ON AIR, че факторите, които бутат долара нагоре, продължават да работят. 

"Като държите толкова дълго време лихвите ниски или отрицателни, всяка банка, която получи пари на депозит, тя няма какво да ги прави. Беше много по-лесно да ги превалутират като доларов депозит и да получават пари от лихвите. Това го правеха всички банки в ЕС и еврозоната, това предизвика бурно търсене на долари", разясни той.

По думите му доларът от дълго време се възприема като валута-убежище. Превръща се в символ на стабилност, когато има увеличено напрежение. 

"Толкова нисък курс е катастрофален и за европейската, и за американската икономика. Ще има съвместни усилия, които да избутат курса около паритета. Близо половината от вносителите в ЕС печелят. Курсът в момента не е изгоден за европейските производители, тъй като плащат в долари, а изнасянето е в евро", подчерта доц. Сарийски. 

Той е на мнение, че от обезценяването на еврото печели президентът на Русия Владимир Путин. 

"Тази година България е платила 2 млрд. повече на Путин и лицата около него, заради това, че еврото е по-евтино, а котировките на горивата вървят нагоре. Скъпите горива са нещо, с което трябва да свикваме. Ефектът на санкциите е финансиране на руската икономика много повече от преди", изтъкна гостът.

ИНФЛАЦИЯТА

Според доц. Сарийски нямаме средства, с които да спрем инфлацията. В еврозоната в момента тя е около 9%, а основната лихва е 0. При толкова голяма разлика ножицата е сериозно разтворено, алармира той. 

И добави:

Ако се опитате да овладеете инфлацията с бързо увеличение на лихвите, това ще доведе единствено до още по-голяма инфлация. Когато увеличите лихвите по вече раздадени кредити, този, който го е теглил, ще трябва да плаща повече пари. Ще поиска увеличение на заплатата. Ако се увеличи плащането на бизнеса, неговият първи импулс ще бъде да смени етикетите с цените. Нерешителността на ЕЦБ не влияе добре.

Райков се съгласи, че плащаме повече за енергоносители и суровини. Според него няма да се стигне до сътресения и няма да има компании, които ще изпаднат в неплатежоспособност. По-скоро бизнесите, които търгуват с щатски партньори, ще усетят разликата.

Той очаква да достигнем 16,2% инфлация за юни. Също споделя мнението, че нямаме контрол над инфлация. 

"А голямата инфлация в Европа тепърва предстои. В следващите 6 месеца не виждам какво би стопирало инфлацията", отбеляза Райков.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
6 rate up comment rate down comment 2
Алена
преди 1 година
Печелят САЩ и Китай, губят държавите от ЕС и Русия, Украйна е военна територия и донор за пушечно месо . Сигнализирай за неуместен коментар