Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Икономист: Ще има рецесия и намалено потребление, чакат ни тежки месеци

Само така може да се овладее инфлацията, смята доц. Виктор Йоцов

12.07.2022 | 20:18 Редактор: Тодор Петров

"Страхът от инфлация води до инфлация. Инфлацията тръгна далеч преди войната в Украйна. Огромната ликвидност, огромните задължения, дългът, който беше натрупан, паричната политика с много ниски лихвени проценти - всичко това натрупа излишна ликвидна маса. Инфлацията може да се овладее само с рецесия. Трябва да се знае, че ще има рецесия и намалено потребление. Рецесията ще сложи край на инфлацията в България и глобално", заяви икономистът и преподавател в УНСС доц. Виктор Йоцов в предаването "Денят ON AIR".

По думите му дълго време е задържана инфлацията да не избухне, но заради войната в Украйна се ускорява глобално. А до голяма степен инфлацията у нас е привнесена, смята той.

"С неумела фискална политика не можем да укротим инфлацията. Голяма част от мерките я подхранват, те не са антиинфлационни", посочи доц. Йоцов и добави, че трябва да се помага с конкретна политика на хората, които имат най-голяма нужда. 

Горивото поскъпна преди да влезе несправедливата мярка за 25 стотинки. Инфлацията е изяла увеличението на пенсиите още преди да са получени. Много от партиите ненужно плашат хората с приказки, че ако не се състави правителство, едва ли не ще дойде краят на света. По-добре ужасен край, отколкото ужас без край", обясни икономистът пред Bulgaria ON AIR

"Есента чакаме авансова сума от 2,5 млрд. лв. по Плана за възстановяване. 7-8 закона са минали в комисии, за другите има готовност. По време на служебното правителство нищо не пречи на администрацията да работи и да подготви тези закони, които да влязат с новия парламент", каза още доц. Йоцов.

Той няма да се изненада, ако в края на годината се наложи да бъде направена поредна актуализация на бюджета.

"Към 31 октомври е почти сигурно, че няма да има сформирано правителство", отбеляза събеседникът на Ганиела Ангелова.

"32% ръст на газа в летен месец е тежко Технически може да работим без руски петрол, стига да имаме редовни доставки. Договорът с "Газпром" изтича в края на тази година. Плащането трябва да се обсъди и преди всичко да се вземе мнението на работодателите. Залъгват ни с цените и редовните доставки на втечнения газ. Азербайджанският газ не е чак толкова по-евтин", коментира доц. Йоцов.

За финал гостът изтъкна, че очаква проблеми с парното и топлата вода в София, както и че ни чакат тежки месеци. Доц. Йоцов не е привърженик на поставяне на таван на цените. Според него по-добра би била програма с ваучери или купони, ако нещата излязат извън контрол.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК