Хлябът поевтиня, но хората не са въодушевени - чакат друго

Насъщният в Хасково е по-евтин с 25 ст.

11.07.2022 | 18:16 Редактор: Елеонора Танева

Хлябът в Хасковско поевтиня с 25 стотинки след влизането в сила на нулевия данък добавена стойност. Очакванията са в следващите седмици постепенно да паднат цените на всички видове тестени изделия.

"Големият хляб вече е 1,45 лв., малкия е 1,35 лв., разликата е 25 ст., надяваме се да се запази така", каза продавачът Йорданка Георгиева. 

Намалението засяга продукцията на всички хлебозаводи в областта. Без намаление в цената е само по-луксозният хляб, който не е толкова масов.

Потребителите обаче остават скептични: Синхрон: Запрян Манолов – жител на Хасково от 05:35 – 

"Доволен чак не съм, аз нямам нужда от това. Какво решава това? Трябва да вдигнат доходите на хоата, друго спасение няма", казва Запрян Манолов.

Други очакват след хляба да поевтинеят и други храни.

От бранша са категорични, че ако някъде няма намаляване на цената, става въпрос за спекула. Освен това се очаква и цените на останалите тестени изделия да бъдат намалени след като влезе в сила 0% ДДС и за брашното.

"Мисля че е възможно още да се намали цената на хляба, сладкарските изделия и закуските, които сега останаха извън обсега на ДДС. Брашното играе решаваща роля в себестойността на тази продукция, но по този въпрос ще имаме данни в края на месеца, когато колегите започнат да използват брашно с нулево ДДС", коментира Председателят на УС на Националния браншови съюз за хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.

От браншовия съюз са категорични, че реколтата от пшеница, която се очаква тази година, е изключително добра - близо 7 милиона тона. От бранша не очакват фалити сред зърнопроизводителите.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК