Проверка на Bulgaria ON AIR: Поевтиня ли наистина хлябът?

Някои от бензиностанциите започнаха инсталирането на софтуера, с който ще се ползва отстъпката от 25 ст. за литър

05.07.2022 | 19:06 Редактор: Теодора Патронова

Актуализацията на бюджета беше публикувана в Държавен вестник. Така, според закона, вече трябва да влязат в сила антикризисните мерки. Сред тях са 25 ст. отстъпка за литър гориво и нулев Данък добавена стойност за хляба и брашното.

Голяма част от търговците вече продават хляба на по-ниска цена. В малка частна пекарна белият хляб вече е намален от 2,80 на 2,40 лв. за 500 гр.

Екипът ни посети и няколко произволно избрани магазини в София. В един от тях няма промяна в етикетите. Белият хляб 650 грама струва 2,29, а "Добруджа" - 2,29 лв. В друг супермаркет обаче белият хляб от 830 грама е намален от 2,49 на 2,19. Тоест с 12%. Хляб "Добруджа" също 650 грама е с отстъпка от 17% - от 1,55 на 1,29 ст.

Посетихме и магазин от голяма търговска верига. В него цените на всички видове хляб са с 20% намаление. Така ръчен бял хляб от 1,79 лв. вече струва 1,43. Хляб "Добруджа" от 1,85 сега може да купим за 1,48.

Клиентите обаче въпреки това не бяха доволни.

"Не става само хляб, трябва и сирене. Къде отиде кашкавалът? Човек трябва да яде всеки ден!", коментираха потребители.

Проверки, извършени от Комисията за защита на потребителите в повече от 30 града, са показали, че хлябът е поевтинял с 20%. Според ресорното министерство - трайно.

"Виждайки този знак с положителна насоченост, ние очакваме, че това ще се случи и в рамките на пазарната ситуация ще имаме масово поевтиняване в следващите дни", коментира зам.-министърът на икономиката Димитър Маргаритов.

След като законът за държавния бюджет беше публикуван в Държавен вестник, се очаква отстъпката от 25 стотинки за литър гориво да заработи от полунощ тази събота. В някои от бензиностанциите вече започна инсталирането на новия софтуер, който ще позволи да се ползва отстъпката.

"Горе-долу около 500 лева на обект е новият софтуер, който се качва", обясни собственикът на верига бензиностанции Димитър Хаджидимитров.

При зареждане с отстъпка трябва да се покаже малкия талон на колата, а намалението се приспада автоматично. Компенсацията се получава при зареждане на горива с най-ниска продажна цена.

"Участието в програмата е пожелателно, всяка компания решава сама за себе си", поясни Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Помощта трябва да действа до края на годината или до изчерпването на сумата от 150 млн. лв., отпусната за нея. От нея ще могат да се възползват само граждани с леки автомобили, мотори и мотопеди, но не и фирми и товарни автомобили.

С какво са свързани най-големите ви притеснения в близко бъдеще?

С политическата криза в страната и задаващите се нови предсрочни избори.
16%
С войната в Украйна и евентуалното въвличане на други държави в конфликта.
27%
Със задаващата се лятна Ковид вълна и новите варианти на вируса.
4%
С галопиращите цени на стоките и услугите в България.
52%
С разрастващата се епидемия от маймунска шарка.
1%
Общо 4317 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК