България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Зам.-министър Маргаритов каза кога ще поевтинее хлябът и ще поскъпнат ли другите храни

"Комисията за защита на потребителите вече започна проверки", заяви той

05.07.2022 | 08:46 Редактор: Ваня Кузманова

"Към нулевата ставка върху хляба се добави и брашното. Още на 1 юли ние забелязахме, че в големи търговски вериги цената на хляба е намалена с 20% или близо до тях, като периодът на това намаление беше анонсирано още тогава с хоризонт поне един месец напред. Чуха се гласове, че това били просто едни обикновени промоции. Това не е така. Ние имаме изпреварващ ход от страна на търговците, за което те трябва да бъдат похвалени. Тази мярка няма да обхваща само този период, а ще си е за постоянно", заяви зам.-министърът на икономиката Димитър Маргаритов в студиото на "България сутрин".

По думите му Комисията за защита на потребителите вече е започнала проверки - първо в по-големите търговски обекти, а вече и в по-малките. 

"Проверките показват, че там засега се вижда по-рядко, че има намаления, но това е така, защото търговците все още начисляват ДДС върху цената на хляба. Когато законът влезе в сила, тогава чисто счетоводно и пазарно търговците ще спрат да начисляват ДДС и това автоматично трябва да означава намаляване на цената на хляба навсякъде", допълни зам.-министърът на икономиката. 

Според него контролната дейност трябва да бъде непрекъсната и да се осъществява в цялата страна. 

"Трябва да следим дали търговците няма да се изкушат в момента, в който влязат облекченията за хората, да запазят цената или да я вдигнат. Подобен тип поведение може да бъде санкционирано, стига да има постоянен контрол и всеки държавен орган да си е на мястото", посочи Димитър Маргаритов пред Bulgaria ON AIR.

"По информация от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, за последните два месеца има намаление на индекса на цените на плодове и зеленчуци, които се продават през борсата, с над 9,5 пункта, което показва, че има тенденция за намаляване на цените на основните продукти. Някъде с около 10%, някъде и малко повече, но, разбира се, има и известно повишаване. При доматите и ябълките се наблюдава поевтиняване, при краставиците с няколко стотинки поскъпване. Към момента и в бъдеще не се очаква да има повишаване на цените на основните хранителни продукти", изтъкна гостът. 

Маргаритов завърши, че миналата седмица се е наблюдавало известно повишение на цената на сиренето и кашкавала, но тази седмица цените им са започнали да вървят надолу.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

С какво са свързани най-големите ви притеснения в близко бъдеще?

С политическата криза в страната и задаващите се нови предсрочни избори.
16%
С войната в Украйна и евентуалното въвличане на други държави в конфликта.
27%
Със задаващата се лятна Ковид вълна и новите варианти на вируса.
4%
С галопиращите цени на стоките и услугите в България.
52%
С разрастващата се епидемия от маймунска шарка.
1%
Общо 4317 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК