Нинова: Цените падат трайно, премахването на ДДС за хляба дава резултат

От протоколите на КЗП става ясно, че част от търговските вериги са намалили цените с 20% на всички видове хляб

05.07.2022 | 12:20 Редактор: Ваня Кузманова
Нинова: Цените падат трайно, премахването на ДДС за хляба дава резултат

Министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова нареди на Комисията за защита на потребителите да извърши проверки на цената на хляба в цялата страна.

От 02.07 до 05.07 са направени над 100 проверки в над 30 града в различни по големина магазини. От протоколите на КЗП става ясно, че част от търговските вериги са намалили цените с 20% на всички видове хляб във всички градове, в които имат магазини. Това не се дължи на промоция, тъй като такава се прави само на определена стока за по няколко дни. Сегашното намаление е за целия асортимент и то трайно, съобщиха от пресцентъра на БСП. 

Резултатите от проверките показват, че в някои по-малки хранителни магазини цените са близки или дори по-ниски от тези във веригите. Например в хранителен магазин във Враца бял хляб от 700 г се продава за 1,40 лв., типов хляб от 700  за 1,30 лв. В Монтана в малък магазин бял хляб 700 г струва 1,60 лв., а хляб "Добруджа" 1,50 лв. 

"Очевидно премахването на ДДС на хляба започва да дава резултат. Всички опити тази мярка да бъде оспорвана или злонамерено тълкувана като промоция се провалиха. Няма как стотици магазини в цялата страна да обявят едновременно промоция на всички видове хляб с едно и също намаление. За нас инфлацията, цените, доходите и компенсаторните мерки с грижа за хората, си остават задача номер едно", заяви вицепремиерът Нинова.

С какво са свързани най-големите ви притеснения в близко бъдеще?

С политическата криза в страната и задаващите се нови предсрочни избори.
16%
С войната в Украйна и евентуалното въвличане на други държави в конфликта.
27%
Със задаващата се лятна Ковид вълна и новите варианти на вируса.
4%
С галопиращите цени на стоките и услугите в България.
52%
С разрастващата се епидемия от маймунска шарка.
1%
Общо 4317 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК