Цената на газа не спира да се покачва, хората се страхуват от бъдещите сметки за парно

"Булгаргаз" потвърди искането си за скок на цената за юли с 32%

12.07.2022 | 19:05 Редактор: Ваня Кузманова

Поскъпването на природния газ с 32% беше обсъдено в Комисията за енергийно и водно регулиране. Новата цена ще влезе в сила със задна дата от 1 юли. 

Галя Калпакчиева живее във Велико Търново и се отоплява на парно. Споделя, че е притеснена от покачването на цените на синьото гориво през последните месеци, защото засяга и цената на парното. 

"Сметките бяха доста по-добри от регулируеми от дърва и ток, както наши познати са на дърва и ток", посочи тя.

"Цената на газа е формирана от множество източници. Никога досега "Булгаргаз" не е имал толкова много доставчици на газ. В този смисъл, отнема известно време да преценим всички факти и да проверим обстоятелствата. Цените ще продължават нагоре дотогава, докогато има война в Украйна и дотогава, докогато Русия използва доставките на енергия като оръжие за натиск", заяви председателят на КЕВР Станислав Тодоров. 

Темпото, с което се пълни газохранилището "Чирен", поставя под въпрос обезпечаването на отоплителния сезон за потребителите. 

"Дълг е както на "Булгартрансгаз", така и на всички газови дружества, които са закупили капацитет, да го използват в "Чирен" и да запълнят хранилището до 80%. Ще проведем разговори както с "Булгаргаз", така и с "Булгартрансгаз", за да видим какви административни стъпки комисията може да предприеме, така че да осигурим това задължение", допълни Тодоров. 

Енергийните експерти обаче имат притеснения за осигурените количества газ за последните три месеца от годината, тъй като хранилището в "Чирен" е пълно на 1/3 от обема си.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
умници
преди 1 година
Браво на харвардските възпитаници! За половин година управление, докараха такова обедняване, че само Виденовата зима му е съперник! Василев и Николов трябва да бъдат разследвани и съдени за прекратяването на договора за газ и последвалите щети за държавата и населението! Сигнализирай за неуместен коментар