Шефът на КЕВР: Имаме газ за юли, хранилището в Чирен трябва да е пълно на 80%

Остават исканията на "Булгаргаз" за 32% поскъпване на синьото гориво

12.07.2022 | 14:12 Редактор: Ирена Бакърджиева

Комисията за енергийно и водно регулиране обсъжда цената за газа през юли. Решението ще влезе в сила със задна дата - от 1 юли.

На заседанието на КЕВР стана ясно, че остават исканията на "Булгаргаз" за 32% поскъпване на синьото гориво за месец юли, а един мегават час да се продава малко над 186 лв. По време на заседанието председателят на КЕВР Станислав Тодоров заяви, че нужното количество на синьото гориво за месец юли е осигурено, а целта на газовите дружества ще бъде хранилището в Чирен да бъде запълнено до 80% преди зимния сезон.

"Цените ще продължават нагоре, докато има война в Украйна и дотогава, докогато Русия използва доставките на енергия като оръжие за натиск. Изключително е сложна обстановката в цяла Европа с доставките на газ. Германия вече намалява и потреблението както за промишлени, така и за битови потребители. Добрата новина е, че ние ще имаме газ през месец юли. Аз лично считам, че е дълг както на "Булгартрансгаз", така и на всички газови дружества, които са закупили капацитет, да го използват в Чирен и да запълнят хранилището до 80%. Ще проведем разговори както с "Булгаргаз", така и с "Булгартрансгаз", за да видим какви административни стъпки комисията може да предприеме, така че да осигурим това задължение", каза Тодоров.

На закрито заседание в 16 ч. предстои енергийният регулатор да обяви каква точно ще бъде цената на синьото гориво за месец юли.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК