Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Каква ще бъде цената на газа и ще има ли стабилни доставки?

Коментар на Васил Велев, председател на АИКБ и Светослав Бенчев от БПГА

11.07.2022 | 19:00 Редактор: Таня Харизанова

Каква ще бъде цената на газа и ще има ли стабилни доставки? Въпросите са към Васил Велев, председател на АИКБ и Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация в предаването „Брюксел 1“.

„Всъщност заявката за цена за този месец е 186 лева и 47 стотинки, което е 32 % увеличение спрямо предходния месец, като когато цената беше 142 лв. ни беше обещано, че цената ще върви надолу. Имаше декларация, че е намерен 4 пъти по- евтин газ и така нататък. Неща, на които ние, разбира се, не сме толкова лековерни, за да повярваме. Но това, което в момента е очевидно е факт. Гледайки напред, осигурен газ до края на годината няма, а този, който е осигурен, е на много високи цени и които са цените на спот пазара“. Това каза Васил Велев от АИКБ.

Според Светослав Бенчев, проблемът е, че „правителството не свърши това, което можеше да направи, а именно да коментира с европейските ни партньори, как ще се развие ситуацията в бъдеще по отношение на заплащането с рубли. В интернет циркулира един списък с държави, които продължават да заплащат на „Газпром“. Това са Франция, Италия, Германия. Големите държави в ЕС продължават да получават доставки, въпреки намалените количества в последно време. Имало е начин да се справим и по- скоро, проблемът е какво ще правим оттук насетне, защото ние сме се докарали до една ситуация, която е тревожна, но може да стане много тревожна в следващите месеци, ако нищо не се направи“.

Васил Велев коментира, че индустрията е потребител с равномерен профил,  около 40 процента от потреблението е в индустрията, то е постоянно през цялата година и всъщност превишава значително това, което очакваме да получим от Азербайджан. „Отделно, не е ясно на каква цена ще получим и него, докато при бита във връзка с отоплителния сезон се променя консумацията три пъти, сега е три пъти по-малко за топла вода, отколкото е през зимния сезон. И очевидно ще има проблем, недостиг на газ, което ще доведе до изключване на цели предприятия. Това са предприятията, които са най- големите потребители на газ в химията, торовите заводи, стъкларската промишленост, целулозно- хартиената, изобщо строителните материали, керамика, стъкло. Освен тези сектори, цели сектори на индустрията, много предприятия ползват газа за технологични нужди, не като суровина, за технологични нужди, които не всички ще успеят да заменят този газ и още повече предприятия го ползват също за отопление през зимата. Така че, ситуацията е много тревожна. Ние предупредихме, напомнихме източната мъдрост, че преди да си изкопал нов кладенец, не трябва да плюеш в стария. Но въпреки това, ние се изплюхме в стария кладенец. И при условие, че начинът, по който доставчикът „Газпромекспорт“ - основният доставчик поиска да се плаща, се изпълнява от редица държави, в това число Германия, Франция и Италия, както и Австрия, Унгария“.

Светослав Бенчев допълва, че основният проблем в създалата се ситуация е, че ние нямаме вариант. „Така широко рекламираната връзка Гърция-България е изградена, правят се тестове, но тя ще влезе в употреба реално в края на септември, началото на октомври месец. Хранилището в Чирен е нагнетено на 34- 35 процента, а и няма с какво да бъде нагнетено в момента. Това е един огромен проблем, който в един момент ще се разрази сериозно и това ще бъде през зимните месеци“.

Премиерът в оставка заяви, че през август азерският газ ще потече по интерконектора Гърция-България.

„Ние чухме доста дати, кога този газопровод ще влезе в реална употреба. Засега нито една не е оправдала реалните, чисто технически и други параметри, които трябва да бъдат изчистени. Говорят, че това ще стане в края на септември, началото на октомври. Как ще се нагнети това хранилище в Чирен? Откъде ще дойдат тези количества? Имайте предвид, че то се нагнетява с около 0,4 процента на ден. Това означава, че ние трябва да го пратим до 70% за 100 дни. Къде са тези 100 дни?“, пита Бенчев.

Васил Велев е на мнение, че интерконекторът няма да увеличи допълнително количествата газ от Азербайджан. И по досегашните трасета можеха да бъдат доставени пълните количества, не една трета от тях, но всъщност ние досега получавахме една девета, сега ще получаваме три деветки. Останалите шест девети ги няма. Няма ги за октомври, ноември, декември  въобще, за август месец ги има частично. Това е, което слушахме от  отговорите на изпълнителния директор на „Булгаргаз“. Но и още по- тревожни са нивата, до които стигна спот пазара. Ние липсващите количества ще ги получаваме на тази цена. Никой няма да ни направи подарък да ни продаде по цени на дългосрочен договор, каквито бяха 30 процента от количествата от „Газпромекспорт“. Нека само да видим числата какви са. Парното в София се увеличи с 40 процента при разчет на цена 115 лева за мегаватчас, а в момента за юли е 186, а за следващия месец спот пазарът е над 300 лева. И нека да кажем, че тези 40 процента, само 40 процента се постигнаха с един милиард лева субсидии от Фонда за сигурност на електроенергийната система, каквито допълнително субсидии няма. Всяко домакинство, след като е сметнато, че ще получи около и повече от 1000 лева субсидия, тоест ще плати с 1000 лева по-малко за сезона, получава 40% увеличение при цена 115. А тя за следващия месец е над 300. Това значи в пъти увеличаване на вече увеличената цена“.

Целия разговор гледайте във видеото!