МВФ: Китай да ускори ваксинацията, забавянето застрашава икономиката

Ниският процент на ваксинирани е една от причините страната да продължи със своята строга политика за нулев Ковид

24.06.2022 | 11:59 Редактор: Теодора Патронова
МВФ: Китай да ускори ваксинацията, забавянето застрашава икономиката

Международният валутен фонд призова Китай да ускори ваксинационната си кампания срещу Ковид-19, като предупреди, че рязкото забавяне в темпа може да застраши възстановяването на потребителските разходи в икономиката, пише Bloomberg.

При сегашното темпо поставянето на три дози ваксини срещу ковид-19 на населението ще отнеме "години", каза в интервю Хелге Бергер, ръководител на мисията на МВФ в Китай. 

Около 375 милиона души на възраст над 15 години в Китай все още не са получили три дози ваксина, а броят поставяни дози е паднал под 800 000 на ден, според официалните данни. 

Ниският процент на пълна ваксинация, особено сред възрастните хора, е една от причините Китай да продължи със своята строга политика за нулев Ковид, която изисква ограничаване на активността, където и да възникнат случаи на вируса. Само около 64% от китайците над 60 години са получили три дози, според китайската национална здравна комисия.

Бергер каза, че блокадите в Шанхай и десетки други градове от март насам са основна причина МВФ да включи "рискове от понижаване" на прогнозата си за април за 4,4% ръст на брутния вътрешен продукт за Китай тази година.

Въпреки че националните данни до голяма степен се възстановиха към нивата преди ограниченията, Бергер добави, че в Шанхай мерките за икономическа активност, наблюдавани от МВФ, са се възстановили само до около 50%.

МВФ неколкократно призовава Пекин да увеличи фискалната подкрепа за домакинствата. Дори като се вземат предвид мерките, обявени от април, фискалният стимул на Китай тази година е по-малък в сравнение с 2020 г., добави Бергер.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК