Китайската политика за нулев Ковид-19 ще увеличи световната инфлация?

Задълбочават се проблемите с веригата на доставките

30.05.2022 | 14:38 Редактор: Ваня Кузманова
Китайската политика за нулев Ковид-19 ще увеличи световната инфлация?

Китайската политика за нулев Ковид ще остане в сила до края на годината, ще задълбочи проблемите с веригата на доставките и ще затрудни усилията на централните банкери да ограничат инфлацията, която достигна най-високите нива от десетилетия, предава Bloomberg.

Независимо от признаците, че епидемията от Ковид в Китай отслабва и някои от най-строгите ограничения се отменят, изводът от последното проучване на MLIV Pulse беше, че мнозинството от 540 участници, очакват че Пекин, ще отстоява твърдо строгите ограничителни политики. Мерките нарушиха доставките на всичко - от маратонки Adidas и автомобили Rolls-Royce до компютърни чипове на Nvidia.

Милиони китайски жители остават блокирани в домовете си и втората по големина икономика в света е изложена на риск както никога досега. Не е чудно, че основният дял от респондентите в седмичното проучване смятат, че акциите в икономиката от около 17 трилиона долара ще продължат да се представят по-слабо, като анкетираните в Азия и САЩ са значително по-песимистично настроени от тези в Европа.

Поради затворените фабрики и по-малкото работници на производствени линии, властите рискуват да подкрепят повишената обща инфлация, която свива потребителските разходи в световен мащаб.

Повече по темата четете в Bloombergtv.bg 

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК