Ето кой получи най-много гласове за лидер на британската Консервативна партия

Риши Сунак бе подкрепен от 88 депутати консерватори

13.07.2022 | 19:51 Редактор: Ирена Бакърджиева
Ето кой получи най-много гласове за лидер на британската Консервативна партия

Риши Сунак получи най-много гласове на произведения днес първи тур от изборите за нов лидер на британската Консервативна партия, предаде Ройтерс.

Бившият министър на финансите бе подкрепен от 88 депутати консерватори. На второ място остана държавният министър за търговската политика Пени Мордонт с 67 гласа. Трета е министърът на външните работи Лиз Тръс, която получи подкрепата на 50 депутати.

От надпреварата отпаднаха двама от осмината кандидати - финансовият министър Надим Захауи и бившият член на кабинета Джереми Хънт - които не си осигуриха необходимите 30 гласа.

Британските консерватори избират свой нов лидер на мястото на премиера Борис Джонсън, който в четвъртък миналата седмица обяви, че се оттегля на фона на нарастващото вътрешнопартийно недоволство срещу него след поредицата скандали, в които той се оказа замесен.

Министър-председателят на Великобритания каза днес в Камарата на общините, че си отива "с високо вдигната глава", макар да призна, че се оттегля по-рано, отколкото е искал, отбелязва Франс прес.

Бъдещият лидер на Консервативната партия, която има абсолютно мнозинство в долната камара на парламента, на практика със сигурност ще замени Джонсън и като премиер, информира БТА.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК