Кой е Риши Сунак - големият фаворит за наследник на Борис Джонсън

Той вече намери подкрепата на министри от кабинета на вече бившия премиер

12.07.2022 | 19:15 Редактор: Тодор Петров

Новият британски премиер ще стане ясен на 5 септември. Същинската надпревара вече започна. Доскорошният финансов министър Риши Сунак, който е един от фаворитите, стартира и първата официална кампания като кандидат за лидер на торите и следващ министър-председател на Острова.

Сунак вече намери подкрепата на министри от кабинета на Борис Джонсън. И то такива, които не бяха част от вълната членове на правителството, хвърлили оставки. 

Вицепремиерът Доминик Рааб застана рамо до рамо с Риши Сунак, за да подкрепи програма, основана на фискална дисциплина и обещание за намаляване на данъците, но само когато инфлацията е под контрол.

"Имаме нужда от лидер, който може да побеждава. Реалността е, че проучванията показват, че само Риши може да победи лейбъристите", заяви той.

Грант Шапс - министър на транспорта, се отказа от надпреварата и също подкрепи Риши Сунак. 

"Сред полето от брилянтни кандидати аз говорих с Риши Сунак, който вярвам, че има компетентността и опита да ръководи тази страна", посочи той. 

Сунак води в залозите за наследник на поста на Борис Джонсън - има повече публично декларирани поддръжници от всеки друг кандидат. Но търпи критики за това, че беше в основата на увеличения на данъците в Обединеното кралство. 

Общо 11 бяха кандидатите за наследник на Борис Джонсън, който се оттегли миналата седмица след вътрешнопартиен натиск и лавина от оставки на министри. С големи шансове за поста е и външният министър Лиз Тръс. Вътрешният министър Прити Пател също е с шансове да оглави "Даунинг стрийт" 10.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК