Стана ясно кога ще бъде избран наследникът на Борис Джонсън

11 кандидати се борят за ръководния пост

12.07.2022 | 10:25 Редактор: Теодора Патронова
Стана ясно кога ще бъде избран наследникът на Борис Джонсън

Наследникът на британския министър-председател Борис Джонсън ще бъде избран на 5 септември. Неговата Консервативна партия обяви в понеделник процедурата и графика за избора на лидер от членовете. Той или тя автоматично ще оглави и правителството, тъй като торите са най-голямата партия в Камарата на общините.

Според информацията номинациите ще се приемат до вторник. Първото гласуване ще се проведе в сряда, а второто - в четвъртък. Гласуването ще продължи, докато останат двама кандидати. Финалното решение ще бъде взето чрез гласуване по пощата. Общо единадесет кандидати се борят за ръководния пост, след като Джонсън обяви оставката си в четвъртък, предава Ройтерс.

Трима от възможните наследници заеха позиции в понеделник с обещания за намаляване на данъците. Министърът на финансите Надим Захави обеща да намали данъка върху доходите на хората с ниски доходи, ако бъде избран за министър-председател. Той също така възнамерява да предотврати планираното увеличение на корпоративния данък. Правителствените разходи трябва да бъдат ограничени.

От своя страна бившият министър на здравеопазването и финансите Саджид Джавид заяви, че иска да намали различни данъци и да състави извънреден бюджет. Той поясни, че целта е да се увеличи финансовата подкрепа за домакинствата, които изпитват последиците от нарастващите разходи за живот. Освен това искал да отмени планираното увеличение на социалноосигурителните вноски и да облекчи цените на бензина. Министърът на външните работи Лиз Тръс се включи със същия сигнал.

Джонсън подаде оставка от поста председател на партията, но иска да остане на поста министър-председател, докато се реши въпросът с наследяването на поста, което може да се проточи с месеци. Това вбесява не само опозиционната Лейбъристка партия, но и множество депутати от Консервативната партия.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК