САЩ и Япония ръка за ръка срещу нарастващата инфлация и военната нестабилност

Те посочиха, че войната е увеличила и нестабилността на обменните валутни курсове

12.07.2022 | 11:12 Редактор: Ирена Бакърджиева
САЩ и Япония ръка за ръка срещу нарастващата инфлация и военната нестабилност

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън и нейният японски колега Шуничи Сузуки се споразумяха във вторник да засилят допълнително двустранните връзки и да работят заедно за справяне с нарастващите цени на храните и енергията, които бяха подсилени допълнително от войната на Русия в Украйна, съобщава Ройтерс.

Те посочиха, че войната е увеличила и нестабилността на обменните валутни курсове, което може да има неблагоприятни последици за икономическата и финансовата стабилност, и обещаха "да си сътрудничат по целесъобразност" по валутните въпроси в съответствие с техните ангажименти като част от Групата на седемте (Г-7) и Групата Г-20.

"Ние ще продължим да се консултираме от близо относно валутните пазари и ще си сътрудничим, ако е подходящо, по валутни въпроси, в съответствие с ангажиментите ни към Г-7 и Г-20“, казаха двамата финансови министри в съвместно изявление след тяхната среща в Токио, изглежда визирайки обменния курс долар-йена.

Двамата финансови лидери също така казаха, че са обединени в своето "категорично осъждане на непровокираната, неоправдана и незаконна война на Русия срещу Украйна", добавяйки, че продължават да увеличават цената, която Москва плаща за нейната война, чрез прилагане на икономически и финансови санкции, съобщи БНР.

Тяхното съвместно изявление също така се позовава на т.нар. "таван на цените на руския петрол", който Съединените щати предложиха, за да попречат на Москва да се възползва от използването на по-високи цени на петрола за финансиране на войната си в Украйна, но Йелън и Сузуки не представиха каквото и да е конкретно споразумение по тази схема.

"Ние приветстваме усилията на Г-7 да продължи да проучва начини за ограничаване на нарастващите цени на енергията, включително осъществимостта на ценовите тавани, когато това е подходящо, като същевременно обмисляме механизми за смекчаване, за да гарантираме, че най-уязвимите и засегнати страни ще запазят достъпа до енергийните пазари“, казаха двамата лидери в съвместното си изявление.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
бази
преди 1 година
САЩ имат най-много военни бази в Япония, от целия свят. Сигнализирай за неуместен коментар